Kan ik treinkaartjes declareren? Zie uitleg

Hoi!

ik ben sinds 6 oktober 18 geworden. Ik heb mijn OV-kaart netjes optijd aangevraagd en nu is de kaart pas vanaf 1 januari geldig evenals mijn studiefinanciering. Maar nu moet ik continu maandabonnementen halen voor trein en bus (Vanaf september). Ik betaal hier dus elke maand € 176,60 voor de trein en € 31,00 voor de bus. Bij elkaar gerekend is dat dan € 207,60. Aangezien ik fulltime student ben en maar een paar uurtjes in de week werk, heb ik te weinig inkomen om het te kunnen betalen aangezien ik ook studie en verzekering zelf moet betalen, mijn moeder heeft zelf te weinig inkomen en mijn vader is out of the picture.. Is er dan een manier om het geld (of deels) dan toch terug te krijgen? Of is die er niet en heb ik gewoon dikke vette pech?

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik heb hier btw een hulpfonds voor moeten inschakelen omdat ik anders gewoon niet naar school kon gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk niet dat je iets terug zult krijgen (helaas). Het werkt wel erg irritant dat je pas OV krijgt bijna 3 maanden na je verjaardag, maar dit komt omdat dit per kwartaal gaat. Omdat je 1 oktober nog geen 18 was, had je in dat kwartaal nog geen recht op de OV-studentenchipkaart. Vanaf 1 januari (het volgende kwartaal) wel. Ik denk dus dat je pech hebt, maar je kunt altijd proberen contact op te nemen met de IB-groep. Toegevoegd na 12 minuten: Om je nog even een hart onder de riem te steken: Aangezien je moeder weinig verdient en je vader uit beeld is, is het totaal inkomen van je huishouden waarschijnlijk onder de laagste drempel. Hierdoor zul je een maximale prestatiebeurs ontvangen, die samen met de standaard studiefinanciering als het goed is boven de €300,- uit komt.

Kaartjes en bonnetjes bewaren. Dit kunnen aftrekposten zijn bij aangifte inkomstenbelasting.

Nee, dit krijg je helaas niet terug. De reden dat je pas je studiefinanciering in januari krijgt, is dat het per kwartaal gaat. Ook het stop zetten van de kinderbijslag gaat in kwartalen (de kwartalen lopen van Januari tot Maart, April-Juni, Juli-Augustus en Oktober-December). Overgaan van je kinderbijslag naar je studiefinanciering kan dus alleen op de eerste dag van het nieuwe kwartaal, nadat je het hebt stop gezet. Als je een MBO studie volgt, gebeurt dit pas vanaf je 18de (in tegenstelling tot bij HBO en Universitaire studies, waarvoor je eerder kan omschakelen als je dit op tijd regelt). Als jij op 6 oktober dus 18 bent geworden, is dat helaas nét na de start van het kwartaal oktober-december. Hierdoor zul je pas op 1 januari je studiefinanciering krijgen. Dit is omdat je moeder nog kinderbijslag voor jou ontvangt voor het kwartaal oktober-december. Daarom vind de wet dat deze kosten voor het openbaar vervoer die je nu maakt, maar betaald moeten worden van het geld van de kinderbijslag. Zolang jij (of je ouders dan) nog kinderbijslag ontvangen heb jij geen recht op andere tegemoetkomingen zoals de studiefinanciering en studenten OV-jaarkaart. Er zit dus niks anders op dan het openbaar vervoer zelf te betalen, helaas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100