Belangrijke vraag omtrent OV.

Stel je voor als het ov pasje van de voorganger het niet doet maar wel word doorgelaten door de chauffeur, krijg ik dan ook het recht om door te lopen zonder in te checken 'gezien de chauffeur die persoon gewoon moest weigeren'... Weet iemand of hier speciaal een wet regeling voor is aangepast...? Ben best wel benieuwd eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

De chauffeur is de baas dus die maakt de uiteindelijke beslissing op dat moment.

De wet zegt dat je een vervoersbewijs moet hebben. Als de chauffeur geen discussie wil en die ander doorlaat, geeft dat jou niet het recht zonder vervoersbewijs te reizen. En stel dat er controle komt, dan heeft die ander toch een probleem (want het is ook je eigen verantwoordelijkheid om voor een geldig vervoersbewijs te zorgen). Ik snap best dat chauffeurs soms geen zin in discussie hebben, en de laatste keer dat ik met de OV-chipkaart wilde reizen deed de apparatuur het helemaal niet. Ik kon ook nog stempelen, maar de chauffeur had de pest in dat de apparatuur hem in de steek liet en nam iedereen gratis mee.

Het is de verantwoordelijkheid van de chauffeur om iemand toe te laten tot de bus. Een geldig plaatsbewijs is verplicht. Als je voorganger een stdenten OV kaart heeft, maar de chip wordt geweigerd kan een chauffer hem/haar toch toelaten. Immers de persoon heeft een geldig plaatsbewijs. Dit staat dus los van jouw situatie. Ergo, in principe altijd inloggen en uitloggen.

Ja, rondom de invoering van de OV chipkaart is wetgeving aangepast die aangeeft dat wanneer een reiziger met geldige OV chipkaart niet kan inchecken doordat de apparatuur in een voertuig waarbij het in- en uit checken binnen in het voertuig plaatsvind (zoals een bus), een storing vertoont, de reiziger toch mag reizen. Het ligt er dus aan of het OV pasje van de voorganger het "niet doet door eigen schuld", of doordat de scan apparatuur in de bus een mogelijke storing heeft. Indien dit in jouw stelling niet het geval is, gaat 'gelijke behandeling' nog wel op, maar anders dan jij stelt. Immers, gelijke behandeling is dat de meeste mensen gewoon moeten betalen voor reizen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100