heeft een motorrijder het recht om tussen de andere wagens, die net als hijzelf in de file staand, voorbij te steken door tussen de wagens te zwalpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet dat er ergens een regel is dat het inderdaad mag. Als ik er eentje in mijn spiegel zie aankomen, probeer ik wat ruimte te maken. Hij heeft meer ruimte en ik heb minder kans op schade. Als ik nu dagelijks in de file zou staan, dan zou ik ook mijn motorrijbewijs willen halen. Slimmer inhet verkeer en sneller op je werk. Wel heb ik een hekel aan motorrijders die rijden als gekken. Mocht ik m eerder al gezien hebben of dat ie als een dolle reed. Krijgt ie van mij geen extra ruimte. Eerder minder :) Veel succes met je verdere verloopt van je vraag.

Nee dat heeft hij natuurlijk niet, maar hij is wel sneller!

Motorrijders mogen in Nederland tussen de rijen in de file door rijden, als ze een aantal aanwijzingen in acht nemen. Toegevoegd na 1 minuut: Gedoogd? Nee, toegestaan! Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: Je hoort nog steeds heel vaak dat motorrijden tussen de file gedoogd zou worden, dat het eigenlijk verboden is dus. Dat is *niet* het geval! Tussen de file doorrijden op de motor is gewoon simpelweg toegestaan. Maar ze zeggen dat... Het blijft een hardnekkig misverstand: je zult waarschijnlijk tot in lengte van dagen mensen met stelligheid horen beweren dat motorrijden tussen de file door niet mag, dat het alleen maar gedoogd wordt. De politie heeft een aparte pagina over motorrijders in de file , waarbij expliciet staat dat het sinds 1991 niet meer verboden is voor motorrijders om tussen een langzaam rijdene file door te rijden. In het RVV , het reglement verkeersregels en verkeerstekens, staat namelijk nergens vermeld dat er geen twee voertuigen naast elkaar op één rijstrook mogen rijden. Toegevoegd na 17 minuten: http://www.motorplatform.nl/samenspelindefile.htm

Wanneer er file is en de auto's staan stil. Dan mag de motorrijder tussen de twee meest linkerbanen door. Dit mag met een snelheid van ongeveer 10km per uur.

Hangt ervan af wat je bedoeld met 'zwalpen', de motorrijder is toegestaan om stapvoets of met een maximum van 20 km/h tussen 2 rijen wagens te rijden.Met een hoge snelheid en van links naar rechts 'zwalpen' wordt dan weer gezien als gevaarlijk weggedrag en kan beboet worden. (Belgische wetgeving) Toegevoegd na 8 minuten: Natuurlijk gelden alle regels zoals niet op de pechstrook rijden, voorzichtig rijden met weinig snelheidsverschil etc...ook voor hen. De meeste moderne motors zijn ook uitgerust met een schakelaar voor de vier pinkers, dewelke ze ook best gebruiken.Ze dienen ook tussen de 2 uiterst linkse baanvakken te rijden. Ik rijd al 17 jaar met de motor, en ben hiervoor nog nooit beboet geweest.

Ja dat mag hoe irritant het ook mag zijn ;)

Voor de Belgen of de mensen die in België komen, is het een erg relevante vraag, want er wijzigen veel zaken vanaf 1 september 2011, waaronder het tussen de file doorrijden. Vanaf dan is het zo dat motorrijders auto's die maximaal 50 km/h rijden met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/h mag 'voorbijsteken'. Eigenlijk is dit wat nonsens, want in België is het ook officieel toegestaan omdat er nergens bepaald is of een voertuig op dezelfde rijstrook ook mag rijden, dus kon het moeilijk beboet worden tot op heden. Nu dus eigenlijk wel, al stelt zich de vraag hoe men dit weer zal gaan bewijzen. Persoonlijk vind ik niettemin als beroepsmotard wel dat deze wet wel duidelijk stelt dat je voorzichtig moet zijn als je dit doet, want er zijn toch af en toe wat cowboys die denken dat ze alles mogen met de moto (overdreven wetten ontstaan bijna altijd omdat een paar onbenullen overdrijven). Ter info: wie met korte broek en T-shirt in België wil rijden, doet dit best nog eens deze vakantie. Op eigen risico natuurlijk, want vel plakt best wel goed aan asfalt. Maar zelf deed ik dat al van kleinsaf, en ik verloor al best wat vel bij het rolschaatsen en lopen en paardrijden, maar nog nooit bij het motorijden. Persoonlijk behoor ik zelfs tot de groep die sneller rijdt als hij/zij zo van dit winddichte motokledij draagt die je het gevoel ontnemen van de gevaarlijke wind en je ook onterecht veel angst wegnemen 'wat als ik val'. Net zoals een autogordel de illusie versterkt dat je veiliger bent met dan zonder, omdat je dan... statistisch bewezen sneller gaat rijden. Net zoals de grotere profieldikte in auto's tussen de venster al bewezen heeft veel meer zijdelings ongevallen veroorzaakt te hebben door de vermindering... aan het uitzicht op andere bestuurders (vooral van rechts).

Als je bedoeld tussen een file door, ja dat is wettelijk toegestaan. Als de file max. 40 km rijdt mag je er met gepaste snelheid tussen door. Als er 3 of meer rijbanen zijn moet je altijd tussen de 2 linkse banen door.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100