Mobiele telefoon bij bestuurders is toch verboden?

Ik las vanochtend een artikel in Metro Nieuws (zie link), waarin stond dat je op de fiets gewoon je telefoon mag gebruiken.
Maar fietsers zijn toch bestuurders van een voertuig, en het gebruiken van een mobiele telefoon als bestuurder is toch verboden?

(Als het niet zo is, dan mogen ze dit wat mij betreft wel snel invoeren, levensgevaarlijk!)

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/mobiel-op-de-fiets-het-zou-verboden-moeten-worden

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er staat niet in de wet dat je geen mobiele telefoon mag gebruiken als bestuurder. De exacte regel is: Artikel 61a Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Hier staat de fietser dus niet genoemd. Daarbij geldt deze regel niet voor bestuurders, maar voor hen die een genoemd voertuig bestuurt. Dat is namelijk wat anders. Bijvoorbeeld bij een autorijles. De leerling is degene die het voertuig bestuurt, de instructeur is de bestuurder. De leerling mag niet bellen, de instructeur wel. En dat terwijl hij bestuurder is. Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2014-03-20#HoofdstukII_Paragraaf30 Toegevoegd na 4 minuten: Daarbij komt dat de fietser óók beboet kan worden. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Dus als een (bellende) fietser zich misdraagt kan hij een boete krijgen. Zonder eerder genoemd artikel 61a van RVV 1990 kan de automobilist dus óók beboet worden voor het gebruik van de telefoon. Echter krijg je dan een discussie of het gebruik daadwerkelijk een gevaar veroorzaakt. Daarom is het bellen in de auto specifiek opgenomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100