2 fietsers fietsen samen 1 fietser slaat af en rijd de andere recht doorgaande fietser aan wie is aansprakelijk?

2 rechtdoorgaande fietsers fietsen samen de buitenste fietser die aan de linker kant rijd wil rechtsafslaan en rijd daarbij de rechtdoorgaande fietser aan wie is er dan aansprakelijk ze zijn beide vlakbij huis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ze beide vlakbij huis zijn maakt niet uit. Al fietsten ze aan de andere kant van het land, de regels zijn overal hetzelfde. Hier is sprake van rechtdoorgaand verkeer en afslaand verkeer. Afslaand verkeer moet voorrang verlenen aan rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg. De afslaande fietser is dus aansprakelijk. Het bovenstaande geldt voor volwassenen. Indien het om kinderen gaat, kan de aansprakelijkheid heel anders liggen - kinderen zijn nu eenmaal niet altijd juridisch aansprakelijk te stellen voor hun gedrag.  

"Rechtdoor op de zelfde weg gaat voor". De fietser die afslaat en de ander recht in de wielen rijdt is zo fout als het maar kan ; die hoort eerst te kijken of hij wel af kan slaan, te kijken of hij de ruimte heeft, afstand te nemen en desnoods achter de rechter fietser te gaan rijden, zijn hand uit te steken, weer goed links, rechts en achterom te kijken of hij niet meer verkeer hindert en DAN pas af te slaan. Degene die wil afslaan, weet dat hij wil afslaanb. Alle andere verkeersgebruikers weten dat niet, en mogen natuurlijk op geen enkele manier verrast of gehinderd of in gevaar gebracht worden door een plotseling afslaande fietser (of voetganger of auto wat dat aangaat). Zier ook http://www.goeievraag.nl/vraag/vervoer/overig/voorrang.58365 Dat gaat over een auto, maar deze regel geldt voor alle verkeer op de openbare weg, zelfs voetgangers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100