Is er een "juiste" of "beste" manier van trappen (op de fiets)?

Ik zie dat sommige fietsers de middenvoet op de pedalen zetten - zeg maar dat het pedaal onder punt  4 of 5 zit van onderstaand plaatje.

Andere fietsers zetten de voorvoet op de pedalen - zeg maar punt 7 van het plaatje.

Een enkeling zet zelfs de hak (punt 2 van het plaatje) op de pedalen.

Zelf zette ik vroeger de middenvoet op de pedalen, tot ik op een gegeven moment (geen idee wanneer en waarom) merkte dat ik de voorvoet op de pedalen zette. Ik heb zelfs wel eens geprobeerd de hak op de pedalen te zetten omdat ik anderen zo zag fietsen, maar dat is voor mij heel onnatuurlijk en oncomfortabel.

Mijn vraag is nu: is er een "juiste" of "beste" voetplaatsing? Bijvoorbeeld uit het oogpunt van efficiëntie, blessures, snelheid, veiligheid, of iets anders. Of is de voetplaatsing enkel een kwestie van persoonlijke voorkeur?
 

Toegevoegd na 1 minuut:
 
Mijn vraag is bedoeld voor een stadsfiets of een toerfiets, dus specifiek *niet* voor racefietsen of mountainbikes.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

waarom zou er een perfecte voetplaatsing nodig zijn? ikzelf gebruik me voorvoet omdat ik dan makkelijk hard kan fietsen. je zou kunnen kijken naar hoe wielrenners hun voeten plaatsen. als je je voorvoet gebruikt voor het trappen, kun je je kuitspieren gebruiken om een extra duwtje te geven tijdens het trappen ipv alleen je bovenbeenspieren

De clip op mijn racefiets/fietsschoen zit onder de voorvoet. Ik neem dus aan dat dat de meest efficiënte plaats is om kracht uit te oefenen. Als je een beetje lummelig aan het fietsen bent en geen haast hebt doe je dus wat anders, al naar gelang....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100