Hoe hard mag ik fietsen in de bebouwde kom ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er geldt alleen een snelheidslimiet op de fiets in een woonerf dat is 15 km/h. In de bebouwde kom mag je dus zo hard fietsen als je wilt.

In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens wordt geen maximumsnelheid voor fietsers genoemd. Je kunt dus geen bekeuring krijgen voor je snelheid. Wel kun je een bekeuring krijgen op basis van artikel 5: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Bronnen:
Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Aanvulling op eerdere antwoorden: In het RVV wordt inderdaad geen maximum snelheid genoemd voor een categorie “fietsers’” echter verkeersborden en tekens zijn wel van toepassing. Dus na een bord van bijvoorbeeld “50” mag je op dat wegvak ook als fietser (want geldig voor alle weggebruikers) niet harder. Na het passeren van de eerste zijstraat zit je echter al in een ander wegvak. In de praktijk staat zo’n bordje niet bij elk wegvak geplaatst dus kan je weer lekker doorfietsen.

Electrische fietsen worden begrensd op 25 km/u Harder mag wel maar dan ben je helm en verzekeringsplichtig. Of dit ook geldt voor een "gewone" fiets durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Er is geen snelheidslimiet voor fietsers of wandelaars. Je kunt dus net zo langzaam of hard als je wilt. Zelfs achteruit is toegestaan zonder snelheidsbeperking.

Een snelheidsmeter op de fiets is niet verplicht op een fiets, dus je kunt het niet weten wanneer je TE hard fietst! Men kan je daar dus ook niet op aanspreken/bekeuren. Dus dan in principe zo hard als je wilt of kunt. WEL moet je er als fietser voor zorgen dat je geen gevaar op de weg vormt: Artikel 5, daar zou je op "gepakt" kunnen worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100