waarom spuit een loodsboot water?

laatst zag ik het opnieuw, een grote boot die de haven wordt ingeloodst door een loodsboot. Deze spuit dan water (en het grote schip soms ook). Waarom is dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is ceremonieel vertoon bij officiële gelegenheden. De waterkanonnen worden dan omhoog gericht om een imposante fontein te vormen. Toegevoegd na 11 minuten: Het is een begroeting. Wordt meestal gedaan als een schip voor het eerst de haven aandoet, of als er een vooraanstaand persoon aan bod is. De loodsvaartuigen die het schip de haven binnenloodsen moeten dus ook wel ingericht zijn als blusboot. Toegevoegd na 4 uur: Als @Jaciem dit vertoon heeft gezien op donderdagmiddag 8 januari 2015 dan heeft hij het binnenvaren van het grootste en duurste vrachtschip ter wereld “Pieter Schelte” gezien. Zij wordt afgebouwd in de Alexiahaven bij de Tweede Maasvlakte. Toegevoegd na 5 uur: In de bron een link (32 foto's) van het binnenvaren van de Pieter Schelte. Het spuiten is maar minnetjes. Zo van, het is dat het moet, maar anders ..... Schip? Het is een werkeiland (een Offshore Supercatamaran en kan toevallig ook nog over het water van A naar B bewegen. Hier een link waarop je kunt zien hoe het eerbetoon ook kan. Huldiging Nederlands Elftal tijdens rondvaart in Amsterdam op 13 juli 2010 https://www.flickr.com/photos/yvesviegen/4790394962/in/photostream/

Bronnen:
https://www.google.nl/search?q=binnenvaren...

Ik denk dat je het hebt over koelwater. Scheepsmotoren nemen onder de waterspiegel water in en pompen dat door het motorblok om het te koelen. Dit water spuiten ze na circulatie door het motorblok vaak aan de achterzijde van de boot weer naar buiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100