Waarom hebben boeien soms zulke borstels erop?

Zo eentje zag ik laatst ook al tijdens het zeilen op het Nuldernauw. Die was groen met een driehoekige borstelpartij erop.

Toegevoegd na 2 minuten:
http://thumbs.dreamstime.com/z/het-overzees-slikt-op-boei-27827065.jpg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vraag gaat over de borstel. In zijn algemeenheid wordt de aanduiding van vaarwater in Nederland gedaan middels rode en groene boeien/tonnen/staken. Met minder licht (schemer, regen) zijn rood en groen niet goed te zien daarom zijn de groene staken of tonnen in principe kegelvormig (spits) uitgevoerd en de rode meer rechthoekig (stomp). Wat je hier ziet is een rode variant met daarop een stompe markering. Men kiest voor een borstel omdat vogels dan geen zin hebben om er op te gaan zitten en de boel dus niet onder poepen.

Dat is een topteken. Die worden gebruikt in Denemarken om aan te geven of de vaargeul zich aan bakboord of aan stuurboord bevindt. Het doel van deze toptekens is om in de schemering of bij een regen of onweersbui, wanneer de kleuren niet meer zichtbaar zijn, toch bijtijds te kunnen zien of het een BB-boei (de borstel) danwel SB-boei (een kegel met de punt omhoog) is.

In Europa dient het betonningssysteem voor de binnenwateren uitgevoerd te worden volgens het zgn SIGNI systeem . Wat men hier op de rode (rose) foto ziet is een prik. Op de groene foto ( http://thumbs.dreamstime.com/z/het-overzees-slikt-op-boei-27827065.jpg ) is de prik op een sparboei geprikt. Prikken kunnen ook gewoon in ondieptes aan een paal bevestigd worden. Er is een stuurboord variant en een bakboord variant. De stuurboord variant wijst omhoog en dient dan ook over stuurboord gepasseerd te worden, de bakboord variant wijst omlaag en houdt men bij het passeren aan bakboordzijde. Deze steekbakens worden vooral gebruikt in ondiepe gebieden met getijden en op plaatsen waar men heel secuur in de geul moet blijven varen. Soms gebruikt men in zeer ondiepe wateren takkenbossen, die noemt men dan gewoon “prikken”. Als de takken bij elkaar zijn gebonden is het steekbaken spits (groen). Als de takken niet bij elkaar zijn gebonden is het steekbaken stomp (rood). Een prik wordt nooit op een laterale boei gebonden. Drijfbakens, Kopbakens en Kribbakens hebben altijd een topteken. Een steekbaken heeft geen topteken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100