Hoe geef je hier (richting) aan dat je rechtdoor wilt, en hoe als je rechtsaf wilt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goeie vraag! Het niet aangeven van richting is een van mijn grootste ergernissen in het verkeer, maar jouw voorbeeld is inderdaad een lastige. Ik denk dat ik in alle gevallen richting aangeef. Feitelijk hoef je geen richting aan te geven voor Linksaf, aangezien dat de doorgaande route is. Vaak doe ik het toch om misverstanden te voorkomen. Voor rechtsaf en rechtdoor zou ik allebei richting naar rechts aangeven om aan te geven dat ik de doorgaande route verlaat. Of dit correct is volgens de wegenverkeerswet durf ik echter niet te zeggen, in ieder geval is voor de mede-weggebruikers dan wel duidelijk wat ik ga doen. Toegevoegd op 09-05-2009 13:44:38 Ter verduidelijking... Inderdaad, ik geef dus ook richting aan voor 'recht door'. Dit omdat ik de doorgaande route verlaat (net zoals het verlaten van een rotonde). Technisch gezien zijn de twee straten allebei rechtsaf en is de doogaande richting (meebuigende bocht naar links) hier het werkelijke 'recht door'.

Bij mijn weten is het in Nederland zo geregeld: - Volg je de hoofdweg (fysiek links, logisch rechts), dan geef je geen richting aan. - Ga je fysiek rechtdoor, dan is dat logisch rechts (je slaat rechtsaf van de hoofdweg af), en geef je dus richting aan naar rechts. - Ga je fysiek rechtsaf, dan is dat ook logisch rechtsaf, en geef je dus richting aan naar rechts. Er zijn dus twee gevallen waarin je richting aangeeft naar rechts. Stel dat je fysiek rechtdoor wilt, en bij de eerste rechtsaf staat iemand te wachten om de hoofdweg op te draaien, dan zou die persoon kunnen denken dat je fysiek rechtsaf gaat, en dus alvast beginnen met rijden. Komt het daardoor tot een aanrijding, dan is die persoon verantwoordelijk, maar ik zou toch rekening houden met deze reactie, en dus niet met volle snelheid rechtdoor rijden. In Duitsland is het anders geregeld. Daar moet je, als je de hoofdweg volgt, richting aangeven naar links. Zowel bij fysiek rechtdoor rijden als bij fysiek rechtsaf slaan geef je richting aan naar rechts. In andere landen ken ik de regels niet.

In beide gevallen moet je richting naar rechts aangeven. Iedereen zal begrijpen dat hij in de praktijk even moet afwachten in welke richting jij werkelijk zal gaan. Ik heb me wel eens afgevraagd of er een extra knipperlicht op auto's gezet zou moeten worden, dat aangeeft dat de bestuurder verder dan 'gewoon' naar rechts of links wil gaan, bijvoorbeeld bij het maken van een U-bocht. Ik heb wel eens situaties meegemaakt, waarbij hierover een misverstand bestond. De knipperlichten op de buitenspiegels zoals sommige Mercedessen die hebben, zouden heel geschikt hiervoor zijn. In jouw voorbeeld zou zo'n nieuw knipperlicht misschien ook voor duidelijkheid zorgen. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat iedereen de nieuwe regel kent, en dat is weer lastig te realiseren. In de praktijk is het kwestie van rustig aan doen, afwachten en anticiperen op alle mogelijke situaties om misverstanden en aanrijdingen te voorkomen. En natuurlijk richting aangeven! Toegevoegd op 09-05-2009 20:21:01 Ik heb een aantal websites gevonden die het hele verhaal er niet duidelijker op maken. Begrijp jij het nog wel? http://www.gratistheorie.nl/all/verkeersborden/B_voorrang/pb01.htm http://www.theoriecursus.nl/theorie/pagina/info/verkeersbord_b1_voorrangsweg

Bronnen:
http://www.gratistheorie.nl/all/verkeersbo...
http://www.theoriecursus.nl/theorie/pagina...

officieel moet je richting aangeven wanneer je van rijrichting verandert. dus wanneer je naar links of rechts wil, geef je richting aan. wanneer je rechtdoor gaat, hoeft dit dus niet. het heeft er dus niks mee te maken waar de hoofdroute heen gaat, maar welke rijrichting je aanhoudt. hele discussies over gehad met mijn rijinstructrice, ik vond het namelijk zelf onnodig om in een haakse bocht (wanneer er geen andere wegen waren, dus in dit voorbeeld alleen de hoofdroute) richting aan te geven. volgens haar was dit wettelijk verplicht omdat je van rijrichting veranderde. overigens zou ik zelf voor rechtdoor, voor de duidelijkheid ook richting aangeven. (naar rechts)

Ha, die Hamabo; Ondanks dat er hier sprake is van een voorrangssituatie blijft het ook een kruispunt. Meest verstandige lijkt me dus om gewoon te handelen als op een gelijkwaardige kruising.

Het is gewoon een kruispunt met afwijkende voorrangs regels, maar dat wil niet zeggen dat je geen richting hoeft aan te geven. Ik neem aan dat je van beneden komt in de tekening? Voor rechtdoor (wat jij waarschijnlijk rechtsaf noemt)dan geen richting aangeven. Voor linksaf slaan (wat jij dus rechtdoor noemt) richting aangeven naar links.

Rechtdoor hoef je geen richting aan te geven. Alleen rechts en links moet je hier aangeven. Dit bord is verplicht (ook al moet je rechtaf, dus met de bocht mee) om je richting aan te geven.

het is een afbuigende voorrangsweg en als je die wilt verlaten moet je altijd een je knipperlicht aan doen ook als je in dit geval rechtdoor wilt.

Ik denk gewoon dat je rechts moet uit zetten, en als je dan uiteindelijk rechtdoor gaat je linker weer. Zo iets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100