Als ik stil sta of rij met mn auto en stuur hoor ik iets zoemen bij de motorkap, kan dit een wiellager zijn ?

Moet ik hiet direct mee naar de garage of heeft dit geen haast.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het geluid begint zodra je het stuurwiel een beetje beweegt (net iets verder dan een gewone stuurwielwiebel), of je nu rijdt of niet - dan is het waarschijnlijk de servomotor van de stuurbekrachtiging. Klinkt als een mengeling tussen 'bzzzz' en 'fssss'. Dat is dus heel normaal. Bij rijden met normale snelheid is er zoveel geluid, dat je de servo van de stuurbekrachtiging niet meer hoort. Hoor je ook bij normale snelheid (30 km/u) dat geluid nog, dan kan er iets anders aan de hand zijn, en kun je het beste even langs een kenner rijden.

als je stilstaat draaien je wielen niet, dus wiellager lijkt me uitgesloten Toegevoegd na 3 minuten: is het niet je fan die je hoort draaien?

Nee, de motor lijkt me waarschijnlijker.

Mogelijk de stuurbekrachtiging die je hoort......

Een wiellager kan het niet zijn, dat hoor je alleen tijdens het rijden. Het is moeilijk te beoordelen, maar het kan de poelie van de V-snaar zijn (op zich niks ernstigs)

Moeilijk te beoordelen, maar een wiellager is het niet! Waarschijnlijk hoor je je stuurbekrachtiging! Als het een ratelend geluid is kan het de homokineet zijn! Als je het niet vertrouwd is het raadsaam om even langs de garage te rijden.

Je vraagt of het geen haast heeft? Kan het je wiellager zijn? Ik weet het niet!! Maar..ik geef toch een antwoord. Wat ik dan weer wel weet dat je in dit twijfelgeval je moet laten adviseren door een deskundige en niet gaan speculeren op antwoorden die niet ter plekke kunnen worden beoordeeld. Om bij je wiellager te beginnen lijkt mij dit onmogelijk omdat je bij een stilstaande auto je wiellager niet kan horen. Of er moet zo gruwelijk veel speling op je wiellagers ziten dat ze je vanuit stilstand kan horen knakken als je aan je stuurwiel draait. Maar dan zouden het ook je homokyneten kunnen zijn of toch wat anders? Met respect voor alle bovenstaande antwoorden weet je het niet en kun je allen maar hopen dat het niets ergs is. Rij verstandig en laat het terplekke door een deskundige controleren. Doe dit voor jou en jouw medeweggebruikers.

de stuurbekachting die je hoort

De stuurbekrachtigingsmotor heeft misschien wat olie nodig. Als je deze hoort (typisch zoem-geluid) staat deze droog. Snel verhelpen, anders gaat deze kapot!

Het oliepeil van de stuurbekrachtiging is zeer waarschijnlijk te laag. Even bij (laten) vullen met de juiste olie en het probleem is verdwenen. Ook even kijken waarom er olie bij moet. De stuurbekrachtiging verbruikt namelijk geen olie. Als dit dus toch bijgevuld moet worden, is de kans groot dat er ook lekkage is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100