Mag je zomaar een jerrycan vullen bij een tankstation?

Ik zag op tv mensen over de grens jerrycans vol tanken omdat de benzineprijzen daar lager liggen. Ze zijn op deze manier dus goedkoper uit. Kan dat zomaar? Gelden hier geen regels voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt vullen wat je wil, zolang je maar betaalt. Of het verantwoord is om het te vervoeren laat ik even buiten beschouwing.

Het ADR-reglement legt een aantal zeer strikte voorwaarden op voor het vervoer van brandstoffen, maar tegelijkertijd zijn daarop ook een aantal uitzonderingen voozien. Zo zijn de voorschriften van de ADRreglementering niet van toepassing op het vervoer van vloeibare brandstoffen (benzine, diesel,...) als reservebrandstof voor persoonlijk gebruik. Voorwaarde is wel dat de reservebrandstof vervoerd wordt in draagbare brandstofrecipiënten, zoals jerrycans, en dat niet meer dan 60 liter per transporteenheid wordt vervoerd (hoofdstuk 1.1, punt 3.3 van de ADR-reglementering). Anderzijds moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de autokoffer.

Bronnen:
https://www.anwb.nl/experts/auto/105/jerry...

Ja dat mag. Er gelden wel een paar regels. Per auto mag maximaal 240 liter brandstof worden meegenomen in jerrycans van maximaal 60 liter per stuk. De brandstof moet in goed afgesloten - en voor brandstof geschikte - jerrycans worden vervoerd en die jerrycans moeten veilig worden vervoerd.

Bronnen:
https://www.ilent.nl/onderwerpen/gevaarlij...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100