waarom veroorzaakt zout snellere corrosie van ijzer?

Wanneer tegen gladheid de wegen gestrooid zijn zouden auto-onderdelen sneller roesten
bevat strooizout voor wegen ook andere agressieve chemicalie-en?

Weet jij het antwoord?

/2500

Roesten van een metaal is een elektrochemisch proces. Dus een scheikundige reactie waarbij elektriciteit een rol speelt. De in waterdruppeltjes opgeloste zuurstofmoleculen worden gereduceerd tot hydroxide- (OH−)ionen, terwijl het metaal gelijktijdig reageert tot een metaaloxide. IJzer wordt dus omgezet van metaal in een verbinding van metaal met zuurstof. Roest. Zie Bron 1 De geleidbaarheid van elektriciteit in zuiver water is erg klein. Deze geleidbaarheid stijgt gigantisch als een zout aan dat water wordt toegevoegd. Zie Bron 2 Als strooizout wordt keukenzout gebruikt. Op zichzelf is dat niet agressief voor ijzer. Een stalen vat gevuld met keukenzout wordt niet aangetast door dat zout. Na 100 jaar is dat vat van binnen niet geoxideerd. Je schrijft: bevat keukenzout nog andere agressieve stoffen. Dat is dus fout gedacht omdat keukenzout niet agressief is. Het geleidt alleen de stroom veel beter in water, en daardoor lijkt het agressief. Elk zout doet dat. Strooizout is redelijk zuiver qua andere bestanddelen. Het is natuurlijk niet chemisch zuiver, maar al zouden er andere zouten inzitten dan maakt dat niets uit. Alle zouten verhogen de elektrische geleidbaarheid.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Corrosie#Zuu...
http://www.kox-meenderink.nl/licht/extrai~6.htm

Corrosie gaat sneller met zout door de hogere concentratie aan natriumchloride-ionen, waardoor de oplossing beter geleidt

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roest_(metaal)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100