Heb ik goed gehandeld bij deze stoplicht?

Ik was onderweg naar huis en reed op een 70 km/u weg. Ik nader het stoplicht en de lichten staan een hele tijd op groen, dus ik dacht ik kan nog door met mijn snelheid. Eenmaal bijna bij stoplicht aangekomen zie ik dat het licht supersnel op oranje springt waardoor ik eigenlijk niet meer kon remmen. Maar ik probeerde toch nog wel om te remmen, maar ik kon niet meer voor de streep stoppen. Ik stopte een stuk ervoor waardoor uiteindelijk een stukje achteruit moest rijden om weer voor de stoplichten te staan, maar uiteraard sprong die ook op rood
.. Bij groen licht ben ik weer netjes vertrokken naar m’n eindbestemming. Voor m’n eigen en andere weg bestuurders wou ik geen gevaar vormen op het kruispunt. Maar heb ik in deze situatie juist gehandeld? Ik zie op flitsmeister gelukkig geen flitspaal meldingen op de desbetreffende locatie.

Toegevoegd op 23 januari 2020 23:41: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Goed bezig ga zo door! Iedereen die er een sport van maken door oranje te rijden lopen het een keer op een flinke bekeuring te krijgen als er een flitscamera is geplaatst en ze door rood rijden op het moment dat is ingesteld voor de camera.

Nee, je hebt niet goed gehandeld. Als je te ver doorrijdt bij een stoplicht, heb je blijkbaar iets verkeerd gedaan. Waarschijnlijk was je snelheid te hoog om goed op de situatie te kunnen participeren. Overigens lijkt het alsof je denkt dat je altijd moet stoppen bij oranje licht. Dat is niet waar. Bij oranje licht moet je de situatie inschatten en beoordelen wat het beste is: stoppen of doorrijden. Wat in de specifieke situatie het veiligste is, dat moet je dan doen. Wat je hebt gedaan om je fout te corrigeren is wel goed geweest, want er zijn geen ongelukken gebeurd. Blijkbaar vond je achteruitrijden veilig en was het zonder gevaar mogelijk. Het beste is echter te voorkomen dat je in dit soort situaties achteruit moet rijden. Dit soort situaties kan je het beste in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen. Zorg er dus voor dat je snelheid nooit zodanig hoog is dat je niet meer op tijd op onverwachte gebeurtenissen kan reageren.

Nee, dat ging niet helemaal goed. Oranje betekent kruispunt z.s.m. vrijmaken en dat deed je niet door heen en weer te rijden. Volgende keer bij plotseling oranje niet vol in de remmen maar rustig je weg vervolgen. Scheelt ook een noodstop voor je achterligger. Flitsmeister zou verboden moeten worden)

Wanneer een stoplicht op oranje spring, dan geldt: "Wie kan stoppen, die moet stoppen." Jij kon klaarblijkelijk niet meer (veilig) stoppen voor de stopstreep. De bedoeling was dus eigenlijk dat jij was doorgereden. In zoverre heb je dus niet goed gehandeld. Toch zul je, als je tenminste geen gevaarlijke situaties hebt veroorzaakt, hiervoor geen boete krijgen. Toen je eenmaal stil stond na de stopstreep was het van belang zo snel mogelijk een zo veilig mogelijke situatie te creëren. Blijkbaar kon jij zonder gevaar weer een stukje terug rijden. Dat heb je dus prima opgelost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100