kan je beboet worden als je geparkeerd staat op een zgn. kinderwagenplek ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vraag is erg ruim gesteld. Ik ga er van uit dat je bedoelt in het openbaar vervoer. Mogelijk in de tram, de bus of de metro dat je een kinderwagenplek tegenkomt. Deze is ook bedoeld voor personen in een rolstoel (/scootmobiel) in de bus in mijn bron. . Er is geen sprake van boete, wel van aansprakelijkheid bij schade of letsel. Hopelijk heb je hier iets aan @pekram.

Bronnen:
https://www.ret.nl/fileadmin/user_upload/D...

Volgens deze site mag het niet, maar eorden er geen boetes uitgeschreven. Je krijgt alleen een waarschuwing dat het niet de bedoeling is om op een gezinsparkeerplaats te staan als je geen kinderen bij je hebt: https://indebuurt.nl/delft/gemeente/mag-dat-zonder-kinderen-parkeren-op-gezinsplaatsen-in-delftse-garages~52247/

Ja, je kan beboet worden. Zo'n plek is speciaal bedoeld voor een bepaalde categorie. Dit wordt aangegeven met een bordje. Tegenwoordig kom je veel verschillende categorieën tegen: plaatsen speciaal voor mensen met een kinderwagen, plaatsen waar alleen vrouwen mogen parkeren. Deze plaatsen zijn gereserveerd voor een doelgroep. Het is dus niet de bedoeling dat iemand anders daar parkeert. Zelfs niet als alle vakken leeg zijn. Andere gereserveerde parkeerplaatsen zijn bijvoorbeeld voor personeel van een bedrijf, huisarts bij een verpleeghuis, electrische auto's, invaliden...... Natuurlijk krijg je bij de ene plaats eerder een boete dan bij de andere plaats. Maar parkeren mag er niet. Deze zijn opgenomen in de wet Mulder. https://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/124792-boetes-of-bekeuring-bij-fout-parkeren-en-stilstaan-voor-2019.html Kortom, tref je een agent die niet coulant is, dan kun je een boete krijgen.

Je ziet vaak verschillende bordjes bij dergelijke parkeerplekken. Alsof iedereen zijn eigen bordje verzint. Dat is omdat dat ook het geval is. Er is namelijk geen officieel bord voor een kinderwagen- of familieparkeerplek. Simpelweg omdat het ook geen officiële categorie is. Omdat het geen juridische status heeft kan 'foutparkeren' ook niet bekeurd worden. Daarnaast is de controle vrij moeilijk (praktisch onmogelijk) immers een bestuurder die uitstapt zónder kinderen kan juist onderweg zijn om ze te halen. Een bestuurder die instapt zonder kinderen kan ze juist gebracht hebben. Een agent zou dus de hele tijd moeten wachten om te zien of een bestuurder eerst zonder kinderen komt parkeren én vervolgens weer zonder kinderen weg gaat. Daar is gewoon geen tijd voor. Neemt niet weg dat het wel onfatsoenlijk is om daar te parkeren terwijl je eigenlijk geen kinderen vervoert, of gaat vervoeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100