Je hebt geen specifieke (Bovag)garantie gekregen, maar je kunt mogelijk wel terugvallen op de wettelijke garantie die je hebt als je koopt van een professionele verkoper. Een professionele verkoper kan bij verkoop aan een consument wel zeggen dat hij geen garantie geeft, maar onder die wettelijke garantie komt hij niet zomaar uit.
De bewijslast ligt in principe bij de verkoper als het product binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat het product niet gebrekkig is, moet hij dat bewijzen. De bewijslast ligt bij de koper als het gebrek pas 6 maanden of later na de aankoop blijkt.
Bij een tweedehands product heeft de koper wel een onderzoeksplicht (proefrit, doorvragen). De verkoper heeft informatieplicht en moet bestaande gebreken vermelden, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. (Wat in de praktijk voorkomt is dat verkopers alles wat er mogelijk stuk kan gaan in de verkoopovereenkomst vermelden alsof het al stuk is, zodat dit later niet als een nieuw gebrek kan worden gezien en de wettelijke garantie daarop ook niet van toepassing is.)
Er is nog wel een grijs gebied. De wettelijke garantie heeft alleen betrekking op wat je redelijkerwijs kunt verwachten van de auto, op basis van het bouwjaar, de kilometerstand, de prijs, enzovoorts. Wat redelijk is kan eigenlijk alleen een rechter bepalen. Als je een auto koopt van 400.000km op de teller is het bijvoorbeeld niet zo gek dat de startmotor een keer stuk gaat. Je hebt dan geen kapotte startmotor gekocht, maar een startmotor met bij zijn leeftijd passende slijtage.
Je kunt het beste een brief sturen aan de verkoper waarin je stelt dat het product een gebrek heeft, dat dit al aanwezig was bij de verkoop, dat dit niet overeenstemt met wat je mocht verwachten en wat je is verkocht (namelijk een rijdende auto) en dat je reparatie verlangt op basis van de wettelijke garantie. De verkoper kan dan beargumenteren waarom dit gebrek volgens hem niet onder de garantie valt, normale slijtage is, niet opgemerkt kon worden bij controle en keuring of al gemeld was bij de verkoop.
In de brief kun je aangeven dat je de auto elders gaat laten repareren om de kosten vervolgens op de verkoper te verhalen. Ik zou dat echter niet aanraden, want de kans is groot dat je hoge reparatiekosten hebt en het verhalen uit eindelijk niet lukt of veel juridische kosten oplevert. Dreigen met ontbinding werkt beter.