kan je rijden zonder dop op de koelwatervloeistof?

vanmorgen in de sneeuw dop van koelwatertankje verloren kan je autorijden en is er in de garage een dop vrerkrijgbaar

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gezien je vraag, gaat het om de dop van je koelvloeistof tankje. Dit reservoir wordt niet warm en draait ook niet als zodanig mee in het koelproces van je motor. Deze kun je tijdelijk 'afdoppen' met een plastic zakje en een elastiek er omheen en prik er een klein gaatje in zodat er geen vacuum kan ontstaan. Zo kan er geen koelvloeistof verloren gaan tijdens het rijden. Hiermee kun je gerust naar je garage rijden en een nieuwe dop laten monteren. Denk zelfs dat je hier op deze manier zelfs enkele dagen verder kan rijde als je het koelvloeistofniveau in de gaten houdt. Een totaal ander verhaal wordt het als je de dop van je radiateur kwijt bent. Dan zou ik in jouw geval er geen meter meer mee rijden. Als de motor warm wordt zal door de drukopbouw het water uit de vulopening van de radiateur spuiten en wordt je motor niet gekoeld met alle vervelende gevolgen van dien. Toegevoegd na 5 minuten: De dop zal besteld moeten worden als de garage deze niet direct kan leveren. Zou in jouw geval wel voor de orginele dop gaan.

Als je koelvloeistof warm/heet wordt, bouwt het ook druk op. Je hebt dus een dop nodig om je koelvloeistof binnen je systeem te houden. Echter als de garage dichtbij is kan je wel voorzichtig daarheen rijden, je koelvloeistof zal dan nog niet op een dusdanige temperatuur zijn dat het druk opgebouwd heeft. Laat bij de garage wel je koelvloeistofniveau controleren, je kan altijd wat "verloren" zijn onderweg.

Een klein stukje is mogelijk (5km maximaal). Zonder dop zal de koelvloeistof gaan koken en zal de motor te heet worden.

of er een dop in de garage aanwezig is zou ik eerst controleren door te bellen, korte afstand is te rijden maar wees er voorzichtig mee. Vul het systeem gelijk weer af met koeilvloeistof en neem wat mee naar huis om na een koude start te kijken of er eventueel nog wat moet worden bijgevuld. Overigens kan je ook (als je lid bent) de anwb/route mobiel bellen en het probleem uitleggen. Deze kunnen evt zorg dragen voor een dop en die komen plaatsen als jij niet in de directe omgeving aan een geschikt type zou kunnen komen. Zoek anders eens op automaterialen, dop is tevinden op merk/type en soms zelfs op kenteken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100