Waar blijft al het rubber dat van autobanden slijt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat word weer opgepikt door andere autobanden. Kijk maar eens naar de uitrijronde bij formule 1. Maar dat is meer voor het gewicht.

Dit is weer een vraag uit die beroemde vragenlijstjes die op internet rondzwerven. Het blijft o.a. in je longen en is een deel van het beruchte 'fijnstof'. En, als je geluk hebt wordt het weggespoeld door de regen.

Gelukkig slijten banden niet zo heel erg hard. Het rubber spoelt met het regenwater in de berm en komt zo in de grond, samen met olie andere dingen die van auto's slijten/druipen/etc.

tjek je longen xd

Een (klein) deel ervan blijft achter op het asfalt en zorgt er, mede met gelekte olie (en andere zaken) voor, dat na een periode van droogte de wegen soms glad kunnen zijn.

Dat moet gigantisch zijn : een profiel van 1,6 waarvan per 30000 km een mm of 2 verloren gaat vermenigvuldigd met vier vermenigvuldigd met het aantal voertuigen wereldwijd. Al dat gevulcanisserd rubber , vermengd met ethylvinylacetaat zal wel ergens wegvloeien in de riolen en in de natuur. Toch nog minder in verhouding tot het huisvuil, dat helemaal niet recycleerbaar is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100