er is in de katalysator bij mijn auto gaatjes geboord mag dit?kunnen de gaatjes nog gelast worden?Kan dit een probleem zijn bij de autokeuring?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zou kunnen dat je auto afgekeurd wordt bij een APK-keuring, de uitlaat moet daarvoor 'gasdicht' zijn (geen lekken, geen gaatjes tot aan het uiteinde van de uitlaat). Toegevoegd na 4 dagen: Gevonden op rdw.nl: Uitlaat: Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de uitlaat dicht is (oftewel: niet lekt) en of de uitlaat stevig aan de auto vastzit.

Bronnen:
http://www.rdw.nl/nl/particulier/apk/apkui...

Normaal gesproken zitten er vanzelfsprekend geen geboorde gaatjes in de katalysator. Bij een APK keuring worden er metingen gedaan omtrent de katalysator. Mocht de uitstoot desondanks binnen de normen zijn is het geen probleem. Het dichtlassen is moeilijker. Er zitten namelijk chemische stoffen in die uitlaatgassen omzetten naar minder schadelijke stoffen. Deze stoffen zouden mede door de hitte aangetast kunnen worden of al weg gegaan zijn omdat het door de gaatjes naar buiten ging. Een nieuwe katalysator is helaas wel erg duur maar wel de beste oplossing. De prijs verschilt natuurlijk per type auto. Ter indicatie was de aanschaf bij mijn auto €290,- excl btw en montage (Audi A3). Nu staat Audi helaas wel bekend als een duurder merk qua onderdelen maar dit is enkel een indicatie

De auto zal hierop afgekeurd worden (althans afgekeurd MOETEN worden). De uitlaat moet inderdaad zoals eerder aangegeven gasdicht zijn over de gehele lengte. Dichtlassen is geen probleem, het kan wel zo zijn dat daarvoor de katalysator even gedemonteerd moet worden i.v.m. bereikbaarheid. Als daarna de emissiemeting binnen de toleranties valt is er verder geen probleem en zal de auto op dit punt goedgekeurd moeten worden.

Bronnen:
Regelgeving A.P.K.

Bent u er zeker van dat de gaatjes er niet standaard in zitten? Komen er uitlaatgassen uit als de motor loopt? Er zijn uitlaten met condens afvoer gaatjes, de katalysator kan een dubbele wand hebben en dan lijkt het mij niet onwaarschijnlijk.

Als de uitlaat gasdicht is, heb je geen probleem om door de apk keuring heen te komen. idd zijn er uitlaten met condens/afwaterings gaatjes alleen zitten die nooit in de katalysator.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100