Mag je in een auto rijden, waarvan de kilometerteller niet werkt?

De kilometerteller van mijn auto werkt niet meer. Ik wil graag weten of ik daar een boete voor kan krijgen als de politie me aanhoud.
Ik weet niet of dit APK gebonden is, maar de auto hoeft pas over een half jaar gekeurd te worden.
Als hier hoge boetes voor gelden, wil ik hem eerder laten keuren.

Toegevoegd na 2 minuten:
Met de kilometerteller bedoel ik de snelheidsmeter. Excuus!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kilometerteller is wat anders dan de snelheidsmeter, goed dat je het even nog vertelt in de toevoeging. Dit mag niet: je moet namelijk weten hoe hard je rijdt. Als je dit niet weet, kan je te hard rijden etc. wat natuurlijk niet mag. Vandaar dat je een snelheidsmeter verplicht moet hebben. Een toerenteller alleen is ook niet goed genoeg. Een kilometerteller, dus de cijfers die aanwijzen hoeveel kilometer je al hebt gereden, hoeft niet bruikbaar te zijn als je rijdt, dat is dus niet verboden.

Bronnen:
Auto-theorieboek van een jaar geleden

Je auto zal dan niet door de APK doorkomen, maar zolang je APK nog geldig is, is er niks aan de hand.

Het is voor een agent lastig te constateren, maar je bent verplicht een snelheidsmeter te hebben. Het boetebedrag weet ik niet maar reken op 300 euro of zo...

Een GPS heeft een snelheidsmeter, tenminste, die van ons, een G....m (mag denk ik geen reclame maken). Die zijn goedkoper dan een bon voor te hard rijden, en je weet dan ook meteen hoe je ergens moet komen waar je de weg niet weet.

De auto moet een goed werkende snelheidsmeter hebben. Dit is ook in eigen belang, zodat je ziet wanneer je te snel dreigt te gaan rijden. Sinds vorig jaar is het géén A.P.K. eis meer.

De kans dat je daar een boete voor krijgt is nihil , want je staat stil als je aangehouden wordt. Voor de politie is dus niet te constateren of je snelheidsmeter werkt of niet.

In de Regeling Voertuigen staat het volgende: " Personenauto’s die na 30 juni 1967 in gebruik zijn genomen, moeten zijn voorzien van een goed werkende snelheidsmeter, die ook bij nacht voor de bestuurder goed afleesbaar is ".

Ook voor de APK hoeft de originele snelheidsmeter niet te werken. Er moet wel altijd een voorziening aanwezig zijn (tijdens het rijden) om de snelheid te bepalen. Dat mag dus ook een GPS systeem zijn.

Ja, je voertuig moet een goedwerkende snelheidsmeter hebben. Een eventuele noodoplossing zoals GPS is leuk bedacht maar mag niet. Als bron heb ik toegevoegd een kleine opfrissing van je verkeerstheorie. Welke we als rijbewijshouder allen geacht worden te beheersen. Toegevoegd na 4 dagen: VERORDENING (EU) Nr. 407/2011 VAN DE COMMISSIE, inzake voertuigen Geen werkende snelheidsmeter, geen typegoedkeuring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100