Je bent slachtoffer bij een verkeersongeval. De andere bestuurder is (overduidelijk) de veroorzaker. Wie moet zijn verzekeringsgegevens zoeken?

Je bent dus betrokken geweest bij een ongeval, waarbij jouw auto kapot is. Nu moet je zijn verzekerings gegevens hebben, omdat je die (met toestemming van de politie) niet hebt kunnen invullen. Wie moet hier achteraan? Jijzelf, of jouw eigen verzekering?
Wel heb je dan naam, adres en zo van de veroorzaker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in de regel moet je dat zelf doen, maar sommige maatschappijen verlenen die service wel aan hun verzekerden en als je een goede tussenpersoon hebt dan doet deze de werkzaamheden vaak zonder kosten wel. In de dagelijkse praktijk komen er veel situaties voor waarin de situatie onduidelijk is. Op www.infonu.nl is hier al eens overgeschreven: Wettelijke regelgeving In Nederland hebben we dagelijks te maken met wetgeving. Of het nu gaat om wetgeving rond huwelijk, samenwonen, adoptie, voogdij, arbeid, ziekte of uitkering. Alles is in Nederland bij wet geregeld. In Nederland zijn de wetten gebundeld in de algemene wetboeken, zoals het Burgerlijk Wetboek (BW) en het Wetboek van Strafrecht (WvStr). In Nederland is het Ministerie van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor het beheer en de kwaliteit van de wetgeving. Alle wetten van de rijksoverheid worden daarom mede vastgesteld door de minister van Veiligheid en Justitie. Ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie controleren daarom altijd eerst of een wet voldoet aan de grondwet en toetsen of de beoogde wet ook in de praktijk uitvoerbaar is. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/68944-regels-zijn-regels-en-zonder-deze-regels-zijn-er-geen-regels.html

Na een aanrijding is het het beste om samen met de andere partij een Europees schadeformulier in te vullen. Dit stuur je vervolgens naar je verzekering en zij handelen de rest af. Je kunt dus je verzekering aan het werk zetten en je hoeft niet zelf achter die laatste gegevens aan.

Jouw verzekeraar zorgt daar voor. Je stelt jouw verzekering van het ongeval op de hoogte. En dat je de tegenpartij aansprakelijk wil stellen. De verzekeraar zal dan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Maar die schakelt dan natuurlijk ook weer zijn verzekeraar in. Als jouw verzekeraar dit niet doet en hier niet goed mee om gaat, dan zou ik zeker na deze gebeurtenis een andere verzekering nemen.

Jij dient hem aansprakelijk te stellen voor de geleden schade, kan zeer eenvoudig door hem een aangetekende brief te sturen dat hij aansprakelijk is voor de geleden schade betreffende het ongeval (datum, tijd en plaats vermelden). Ook dien je onverwijld jou verzekering in kennis te stellen van het ongeval, stuur een kopie van de aansprakelijkheidsstelling op naar jou verzekering. Indien de tegenpartij verzekerd is zullen de gegevens van zelf volgen en wordt het een verzekeringskwestie. Is de tegenpartij niet verzekerd kan je met de aansprakelijkheidsstelling een beroep doen op het waarborgfonds motorrijtuigen, kan je geen aansprakelijkheidsstelling overleggen kan je ook geen aanspraak doen op het waarborgfonds.

beide partijen dienen hun gegevens in te vullen. de verzekeringen zoeken het dan samen uit. succes.

De politie mag die verstrekken, zeker als ze geweest zijn op de ongevalsplek. Jouw maatschappij kan via hun systemen ook gewoon aan de gegevens van de tegenpartij komen. Kortom jij geeft de toedracht door aan jouw maatschappij en als ze jouw standpunt geloven zal de andere partij aansprakelijk worden gesteld. Dat zal in eerste instantie de kentekenhouder zijn, maar die heeft de verplichting om aan zijn maatschappij de gegevens van de werkelijke bestuurder door te geven. Overigens als de politie het ongeval juist heeft geregistreerd krijgt de verzekering vanzelf de beschikking over de lokatie en persoonsgegevens alsmede die van de betrokken voertuigen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100