Kun je een nieuwe auto kopen zonder afleverkosten?

De huis-aan-huiskranten staan vol met auto-advertenties, de ene aanbieding nog mooier dan de andere. Maar lees en kijk je goed, dan staat er bij de verkoopprijs een sterretje (*), wat altijd betekent dat er ergens "kleine lettertjes" zijn. Voorbeeld: Audi A1, vanaf euro 17.325*. Bij het sterretje (weggestopt aan de zijkant van de advertentie): "dit is de actieprijs exclusief rijklaarmaakkosten". Hoeveel die zijn, staat er niet bij.
2e voorbeeld: Fiat 500 TwinAir Lounge, prijs euro 17.352, nu euro 13.950*. Bij het sterretje: "exclusief metallic lak euro 300, afleverkosten euro 570, afleveringspakket euro 150. Wil je deze auto dus rijklaar hebben (in de uitvoering zoals aangeboden in de advertentie), komt er maar liefst 1020 euro bovenop die z.g. aanbiedingsprijs. Wat het verschil is tussen de afleveringskosten en het afleveringspakket is me ook niet duidelijk. Zijn dit niet gewoon verkapte inkomsten (ik vind het belachelijk hoge bedragen om een fabrieksnieuwe auto rijklaar te maken), en zijn die onderhandelbaar wanneer je een auto wilt kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal kan je wel wat van de kosten van een auto afpraten. Ga tegen het eind van de maand naar de dealer en probeer het dan, misschien heeft hij nog wel een target om te halen en is daarom eerder geneigd je een paar honderd euro extra korting te geven. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe populair een bepaald type auto is, vliegen ze als warme broodjes van de bakker over de toonbank dan zal de dealer niet snel veel van de prijs afhalen.

Als je een auto zelf bij de fabriek ophaalt, betaal je geen (of in ieder geval een stuk minder) afleveringskosten. Bv. bij Volkwagen in Wolfsburg. Dan kun je er gelijk een leuk dagje uit in de 'Autostadt' maken. http://www.autostadt.de/de/start/

De afleverings kosten zijn de kosten om de op naam te zetten en dergelijk. Koop je een nieuwe, dan zal hij gekeurd moeten worden, aanvraag kenteken bewijs, op naam zetten, en andere kosten die de garage maakt om hem ook klaar te maken voor gebruik. Denk aan stickers eraf halen en dergelijk. Verschillend per garage ligt het er ook aan met hoeveel brandstof ze een auto afleveren. Ook word soms het schoonmaken van de auto in de prijs meegenomen. Al deze kosten zijn natuurlijk per garage erg verschillend, sommigen besteden dit uit, anderen doen dit allemaal zelf en ook de werk uren verschillen dan per garage. Dat is de reden waarom je afleveringskosten betaalt. Maar vaak ik de marge dusdanig, dat er over onderhandelt kan worden. Bij de onderhandeling speelt ook mee of je een auto inruilt of rechstreeks koopt. Zelf bij inruilen zitten enorme verschillen, maar onder de streep haalt het weinig uit. Want als je erg veel inruil op jou auto krijgt, zul je de volle prijs voor de nieuwe betalen. Krijg je echter weinig inruil waarde voor jou auto, dan zal de nieuwe auto ook minder kosten. Kijk daarom ook altijd naar het totale eind bedrag dat u moet bijbetalen. Die zal meestal vergelijkbaar zijn met andere garages.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100