ik lees dat accuproblemen in de winter vaak voorkomen. Is een accucheck raadzaam of is een 6 jaar oude accu goed te vertrouwen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een 6 jaar oude accu is een twijfelgeval op betrouwbaarheid. Het is best oud, maar het hangt van een aantal factoren af. Merk, gebruiksfrequentie, aantal ampere.. Als je geen problemen wil, dan kun je hem dus beter laten testen.

Mening: Ik acht een accucheck niet raadzaam: - Er is een kans(je) dat door de check je accu stukgaat. - Er is een kans dat je garage je 'voor de zekerheid' een nieuwe accu aan gaat smeren terwijl hij best nog een winter mee kan. Een aardige test die je zelf kunt uitvoeren: laat 's morgens je licht een kwartiertje branden en probeer daarnaa de motor te starten. Lukt het, dan trekt je accu het nog wel een winter, lukt het niet dan is het twijfelachtig. (Wel een acculader of sleepje bij de hand houden voor deze test....)

Een accu chek geeft wel een indicatie over de betrouwbaarheid van jouw accu. Hij wordt Namenlijk onder het afnemen van vermogen getest. Als er geen noemenswaardige spanningsval optreedt kun je redelijkerwijs aannemen dat je accu nog betrouwbaar is. De test is natuurlijk wel een momentopname en geeft eigenlijk geen garantie onder barre winterse omstandigheden. De levensduur van de accu kun je natuurlijk ook zelf beinvloeden door er voor te zorgen dat het elektrolyt op niveau blijft en e.v. je accu bij te vullen met gedistilleerd water. Voor de rest blijft het een gok. Heb accu's meegemaakt die het nog geen jaar vol hielden tot en met accu's die het 10 jaar volhielden.

Of een accu nu 1, 2, of 6 jaar oud is hij kan altijd kapot gaan. Dus een accucheck lijkt mij overbodig.

Een accucheck kan nooit kwaad, wat een onzin antwoorden zeg. Je kan er toch bij staan? en de uitslag zien? Accu's nu testen voor de winter zoals hierboven beschreven is ook onzinnig. Een accu heeft namelijk als het erg koud id sowieso het al zwaarder. Dus nu kan hij prima werken maar van de winter niet. 6 jaar is bij normaal gebruik best te doen overigens.

Een accu van 6 jaar oud door laten meten is nooit een verkeerde zaak . Ook al zijn de gegevens dan goed maar het is nog geen garantie dat die accu dan probleemloos door de winter komt . De meeste accu`s zijn tegenwoordig onderhoudsvrij dus dan kan men het accuzuur ook niet meer doormeten . Dan weet je het zeker of die accu nog helemaal goed is ! Zoals afgelopen winter je hebt gezien hebben ook nieuwe auto`s met nieuwe accu`s start problemen geven door een lege accu .

Oppassen met de resultaten van een accu-test. Vergeet nooit dat een accu tot 40% van zijn vermogen verliest zodra het echt kouder wordt. Als je hem laat testen in warmere omstandigheden krijg je dus een verkeerd beeld. Tenzij je de testresultaten goed interpreteert : geeft de test aan dat hij nog 80% van zijn capaciteit heeft dan kan je het erop wagen. Bij bv 60% vergeet je het maar ! Ook opletten met zogezegde onderhoudsvrije accu's. Die verliezen evengoed vloeistof leert mijn ervaring. En je kan ze wél bijvullen !Het volstaat dat je de stikkers bovenaan verwijdert en je vindt de traditionele 6 dopjes die je gewoon kan uitschroeven om het niveau na te kijken en zonodig bij te vullen. Opgelet : doe dit nooit binnen de garantieperiode van de accu. (meestal 2 jaar) Succes !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100