Mag een kind op schoot in de auto?

Het kind is al tien. We moeten alleen ergens heen en hebben maar 1 auto tot onze beschikking. Is een kind op schoot niet aan te raden of is het echt verboden en kan je hier een bekeuring voor krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit mag niet. Het kind moet op een officiele zitplaats zitten. Op het kentekenbewijs is te lezen over hoeveel zitplaatsen de auto beschikt. Tevens moet het kind in de gordel, tenzij het om een oldtimer gaat, die nog niet is voorzien van gordels. Even buiten de wettelijk regels; het is erg onverstandig, om het kind op de door u omschreven manier te vervoeren, omdat dit tot zeer ernstige verwondingen kan leiden in geval van een aanrijding.

nee dat mag nooit

Nee, dat mag niet. Lees hier alles over de regels voor het vervoer van kinderen in de auto. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-het-vervoer-van-kinderen-in-de-auto.html Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.

Het mag niet en is niet aan te raden. Sterker nog het is zo stom als maar kan. Dat mensen dat niet inzien. Stel je stoot je hoofd tegen het keuken kastje. Dat zal rond de 2 km/u zijn met de snelheid waarmee dat gebeurt. Dat doet verrekte zeer! Als je kind met een veel hogere snelheid een botsing te verduren krijgt...dat zal hij hoogst waarschijnlijk niet overleven. Die vliegt van schoot dwars door het raam heen. Dat houdt niemand tegen.

Het mag wel. Er is duidelijke wetgeving voor het vervoer van kinderen en dat is er natuurlijk niet voor niets. Het spreekt voor zich dat je altijd voor de veiligste manier moet kiezen. Maar soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat het niet je eigen kind is en een zitje even niet beschikbaar is of past. Er is daarom een uitzondering in de wetgeving hieromheen: "Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar voor andere kinderen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (dus niet een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen)." Let op, het gaat dus om incidenteel vervoer en een beperkte afstand. In dit geval wil je het kind op schoot nemen, als het even kan zou ik dat niet doen. Het zwaartepunt van een lichaam zit in de romp, hou die dus zo laag mogelijk. Kind moet als het even kan met de billen op de zitting, eventueel tussen iemands benen in. Gebruik als het even kan ook de gordel, zorg dat die in ieder geval om het middel heen zit en pas op met de keel. Een gordel mag nooit over iemands keel/hals lopen.

Bronnen:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=auto...
http://www.politie.nl/vraagbaak/watzijnder...

Nee, dat mag niet. Een kind van 10 hoort op de achterbank in de gordel te zitten. Ik ben er zelf eens voor aangehouden omdat we een keer net 1 zitplek te weinig in de auto hadden. We kregen geen bekeuring maar een waarschuwing, maar de agent heeft wel heel duidelijk aangegeven dat dit beslist verboden was.

Gebruik autokinderzitjes bij vervoer van andere kinderen Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun kind een autokinderzitje in de auto hebben. Voor andere kinderen die meerijden is niet altijd een autokinderzitje aanwezig. Voor kinderen van 4-6 jaar en kleiner dan 1,35 meter is het gebruik van de autogordel op de achterbank voldoende. Dit geldt alleen bij vervoer over een beperkte afstand. Ze mogen niet op de voorste zitplaats zitten. Kinderen van 4-6 jaar en groter dan 1,35 meter mogen ook zonder gordel op de achterbank zitten, maar alleen als er geen autogordel is. Met gordel mogen ze ook op de voorste zitplaats zitten. Een beperkte afstand is maximaal ongeveer 50 kilometer en dus niet een vakantiereis. Als het vervoer van andere kinderen regelmatig voorkomt, is het veiliger om voor extra autokinderzitjes te zorgen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/au...

Als de passagier maximaal 1.34 groot is moet hij gebruik maken van een KBS (Kind Beveiliging Systeem) (goedgekeurd). Vanaf 1.35 moet de passagier op de juiste wijze gebruikmaken van de gordel. Indien de auto niet voorzien is van een gordel voor de passagier mag hij tot 18 jaar niet voorin zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100