Als de specialist je met klem heeft afgeraden om nog auto te rijden, en je doet het toch, ben je dan nog wel verzekerd als er iets gebeurt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien er iets in jou persoonlijke toestand wijzigt waardoor je kan weten dat dit gevolgen heeft of kan hebben voor je rijvaardigheid, dan ben je verplicht hiervan melding te doen aan het CBR. Dit doe je door het invullen van een eigen verklaring. Zij zullen dan beslissen of een keuring noodig is. Men denkt vaak dat als men het niet weet het geen probleem is, maar dat is dus niet zo. Overigens zit een groot verschil russen afraden en melden dat het niet meer mag met uw aandoening.

Totdat je medisch afgekeurd bent mag dat. Of het verstandig is, is een tweede.

Zolang je officieel niet medisch afgekeurd bent, mag je nog rijden (en ben je dus ook verzekerd). Ik vraag me echter af in hoeverre het verstandig is als je specialist het je met klem afgeraden heeft. Komt nog bij: stel je veroorzaakt een dodelijk ongeluk en je weet dat je afgeraden is te rijden... kan jouw geweten dat aan?

De verzekering weet daar toch niets van alleen waarom doe je het dan toch? Denk je bij het autorijden ook wel eens aan de ander? Hoe gaat jouw wereld er uit zien als jij verongelukt? Hoe ga je het uitleggen als je het ongeluk overleeft? Wil je door hier op g.v. deze vraag te stellen steun vinden door wel te rijden of misschien wel afkeuring? Wat is je echte doel van deze vraag?

Nee. Ook als je een gebroken of gekneusde ledemaat hebt en in het gips of verband zit mag je niet rijden ook al ben je niet afgekeurd. Zo kunnen dus ook medicijngebruik of gevolgen van een ziekte: duizeligheid, hartklachten etc reden zijn om het autorijden af te raden. Je bent dan wettelijk aansprakelijk en de verzekering dekt in dat geval de schade niet

Zolang je niet medisch bent afgekeurd, mag het - theoretisch. Je moet het wel afvragen of je jezelf en de andere weggebruikers het risico kunt aandoen. Elke keer als je bijvoorbeeld in de krant leest dat iemand niet goed heeft uitgekeken en daardoor een kind een verlamming heeft bezorgd, moet je tegen jezelf zeggen: och ja, kan gebeuren, is niet zo erg. Want als je dat wel erg vindt, moet je niet meer rijden als de specialist dat met klem afraadt. Daarnaast is het de vraag wat er gebeurt als je bij een wat ernstiger ongeluk betrokken raakt. Dat kan ook gebeuren door een fout van een ander... Als het ongeluk ernstig genoeg is, zal er een onderzoek worden gedaan. Daar kan uitkomen dat jij wist dat het niet langer verantwoord is om nog achter het stuur te zitten. Dat vergroot de kansen op een rechtzaak waarbij jij in het beklaagdenbankje mag plaatsnemen... In je verzekeringsvoorwaarden staat expliciet dat je de plicht hebt je verzekeraar op de hoogte te stellen van elke wijziging in je persoonlijke situatie - inclusief je medische situatie. Dus, heel concreet ingaand op je vraag, is het antwoord: nee, je bent niet meer verzekerd.

Verzekeren gaat om een onzeker voorval. Basis van iedere verzekering, dat de maatschappij niet hoeft uit te betalen als het niet een volldig onzeker voorval is, m.a.w. dat je het op de een of andere manier een beetje had kunnen verwachten. Maatschappijen zullen zich in allerlei bochten wringen om niet te behoeven te betalen, net zoals jij je in allerlei bochten zult wringen om geen x duizend Euro voor niets te behoeven te betalen. In dit verband heb ik mijn EPD (electronisch patienten dossier) gewijgerd en de reeds bestaande data (die zonder mijn toestemming zijn vergaard) laten wissen. Precies om die reden. Toegevoegd na 17 uur: In jpuw EPR staat, mag niet autorijden of slikt medicijnen die het autorijden belemmer. Ik zie de verzekeringsmaatschappijen al met rode oortjes lezen en aantekeningen maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100