Mag je roken, eten en drinken in je auto tijdens het rijden?

Ik heb met iemand een weddenschap afgesloten. Zijn bewering: In Nederland is eten, drinken, roken, etc. verboden tijdens het rijden. Je bent dan strafbaar en kunt er dus een boete voor krijgen. Volgens mij is dit niet zo. Weet iemand het antwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die MiSzFreaky; Volgens mij is het voor passagiers helemaal niet verboden om in een auto iets te eten of te drinken. Voor de bestuurder is zo'n verbod weliswaar niet letterlijk en expliciet in de Wegenverkeerswet opgenomen, maar kan een pliesie altijd een bekeuring op grond van artikel 5 uitdelen als naar zijn mening door de bezigheden van de bestuurder deze zichzelf of anderen in gevaar heeft gebracht.

drinken als drank mag niet, gewoon iets drinken en roken mag wel Toegevoegd na 49 seconden: ze zijn er mee bezig geweest om een wet te maken waarin je in de auto niets anders mag doen dan auto rijden.. die wet is er niet gekomen.

Officieel heeft hij gelijk. Je moet namelijk ten alle tijden 2 handen aan het stuur (kunnen) houden. Met kunnen tussen haakjes, want je moet natuurlijk vaak nog wel even schakelen. Het wordt echter wel gedoogd om deze handelingen achter het stuur te verrichten, omdat dit heel moeilijk te controleren is.

Jup. Dat mag allemaal. Behalve alcohol dan. En het mag de rijstijl niet negatief beïnvloeden. Word je door een agent betrapt dat bovengenoemde zaken je rijstijl negatief beïnvloed kan je een bekeuring krijgen. Dit gooien ze op artikel 5 (het bewust in gevaar brengen van medeweggebruikers)

In principe is het in Nederland niet verboden om te eten, te roken, te drinken tijdens het autorijden. In Engeland heeft iemand er al een boete voor gehad. In Schotland zal binnenkort het roken in de auto op dezelfde wijze worden beboet als het niet-handsfree bellen en ook in andere landen zijn ze er mee bezig om het te verbieden. Hoewel het op zichzelf dus niet verboden is, en je voor het feit zelf geen bekeuring kunt krijgen, kun je er toch wel indirect een boete voor krijgen. Als politie constateert dat je slingerend rijdt, of onoplettend rijdt. Ook niet snel genoeg doorrijden als het verkeerslicht op groen springt kan je een bekeuring opleveren. Toegevoegd na 1 minuut: Wegenverkeerswet 1994 Artikel 5 Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Nee je moet met 2 handen aan het stuur voor veiligheid in het verkeer, mogelijk gebruik van drinken eten en roken heb je niet 2 handen aan het stuur.

Zolang je met 2handen aan de stuur bent is er niks aan de hand

Ja dit mag gewoon (geen alcohol) mits dit geen (mogelijk) gevaar of (mogelijk) hinder veroorzaakt (art.5). Ik heb in het RVV niks kunnen vinden van het verplicht met 2 handen aan het stuur moeten houden (al is dit wel zeer verstandig).

het is niet verboden te eten, drinken of roken in de auto maar ga er maar van uit dat als je een compleet mac-menu weg gaat zitten werken je toch echt een rijverbod krijgt! Je is namelijk wel verboden dingen in de auto te doen die de rijstijl negatief beinvloeden. Compueter sex en een krant lezen mag trouwens ook niet...

nederland is daarin nog redelijk soepel , in belgie is eten roken en drinken verboden tijdens het rijden , vrachtwagen chauffeurs moeten verplicht op hun bijrijders stoel zitten tijdens hun pauze,roken in de vrachtwagen mag alleen als de werkgever een toestemmende verklaring aan de chauffeur meegeeft , boete's in belgie zijn heftig , en de cabine van een auto word gezien als werkplek , dus is het ook voor de bijrijder verboden te roken , dat wat ik van belgie weet

Bronnen:
ervaring als vrachtwagen chauffeur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100