Mijn ouders hebben een restaurant. Deze beschikt over eigen parkeerplaatsen. Nu is mijn auto weggespleept omdat het de openbare weg is kan dit zomaar?

De parkeerplaatsen is eigendom van de huurbaas. Hierop staat mijn geimporteerde duitse auto. Nu is het zo dat ik nog steeds wacht op de kentekenbewijs van de RDW en door de trage werkwijze van de belastingdienst. Nu heeft de politie mijn auto weggesleept omdat mijn auto valse kentekenplaten heeft(klopt niet want het zijn tijdelijke kentekenplaten) Omdat de auto lange tijd daar stil stond op de openbare weg.
Ze hebben niet eens naar mijn papieren gekeken van de auto. Ik werd ter plekke aangehouden en moest maar op het bureau uitleggen en gingen ze daar pas alles onderzoeken.

Kan dit zomaar. Want de auto staat op onze eigen parkeerplaats en bij wie kan ik de sleepkosten verhalen?

Toegevoegd na 8 uur:
Vandaag is de auto vrijgegeven door hulpofficier van justitie.

Ik wil dus weten of de politie juist heeft gehandeld.
Ze hebben ter plekke niet naar mijn papieren gekeken. En vervolgens werd ik aangehouden. Daarnaast moet ik in een cel gaan zitten.
Ik werd dus behandeld als een crimineel.

De autopapieren waren geldig. En zijn afgegeven door de duitse autoriteiten. De politie heeft hiervan niets terug kunnen vinden zeggen ze.

Nu wil ik weten wat ik nog kan doen. Ze hebben volgens mij niet eens de duitse autoriteiten gebeld of deze papieren zijn afgegeven. Ze hebben alleen in hun systeem gekeken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat een parkeerplaats eigen terrein is, betekent nog niet, dat het niet tot de openbare weg behoort. Als een terrein zonder toegangscontrole toegankelijk is voor het verkeer, dan behoort het tot de openbare weg. Dit geldt voor de meeste parkeerterreinen. Aanhouding klinkt als een rechtmatige aanhouding. Sleepkosten zult u zelf moeten dragen. Zijn niet te verhalen.

Het kan id dus wel. Het kon niet als de parkeerplaats afgesloten was dmv een hek of slagboon

Het valt of staat met de inrichting van de p plaats. Vrij toegankelijk kan dit als openbare weg worden gezien en staat de politie in zijn recht. Het laten staan van een auto met vervallen kenteken is strafbaar. Belangrijker is om eerst te overleggen met justitie hoe je auto weer terug te krijgen.

Als het werkelijk een parkeerplaats betreft op eigen terrein, zo duidelijk dat het voor de agenten ook duidelijk moest zijn sta jij in je recht. Een hek er omheen is niet noodzakelijk. Maar, indien het een parkeerplaats betreft die voor iedereen vrij toegankelijk is vanaf de openbare weg en ook deel uitmaakt van het openbaar gebied, visueel, dus waarvan niet duidelijk is dat deze privé is dan ben je de klos. Het moet namelijk voor een agent ook duidelijk zijn waar privé eindigt en openbaar begint. Als je dat niet goed duidelijk maakt of het loopt naadloos over ziet de rechtelijke macht dit als openbaar. Je ziet dit soort conflicten vaker bij blauwe zones waar mensen doorbestraatte percelen hebben en waarbij de bestrating van openbaar en privé heel erg op elkaar lijkt. Jij hebt als burger dan de taak ervoor te zorgen dat voor de handhaver duidelijk is dat je auto op privégerond staat door het aanpassen van de inrichting van jouw terrein. Anders krijg je gewoon een bekeuring voor verkeerd parkeren. Ik vraag me wel af waarom ze je niet hebben kunnen traceren via die tijdelijke kentekenplaten. Zit daar geen naam aan gekoppeld?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100