Waar moet ik op letten als ik naar Oekraine ga, qua veiligheid?

Oekraine, voetbal, veiligheid, hotels

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kom zelf regelmatig in Oekraïne, zowel in Kiev als het "meer Russische" oosten van het land. Ik heb nog nooit een onveilig gevoel gehad waar dan ook in Oekraïne. Het verhaal van de zakkenrollers herken ik dan ook totaal niet. (Deze ervaring heb ik wel in Roemenië btw) In Oekraïne is véél meer politie (zichtbaar) aanwezig op straat dan wij hier gewend zijn. Dit maakt dat ik mij daar een stuk veiliger voel 's-avonds dan bijvoorbeeld in sommige delen van Amsterdam. Een belangrijk aandachtspunt: In discotheken wordt wangedrag (lees straalbezopen vervelend zijn) niet geaccepteerd door de portiers. Praten doen zij niet aan! Maar als je je 'normaal' gedraagt heb je hier totaal geen last van uiteraard. Oekraïne is een zeer gastvrij land, maar dit zul je zelf ervaren! :-)

Bronnen:
Eigen ervaringen door de jaren heen

Allereerst: Denk aan je eigen gezondheid en vraag aan je huisarts welke inentingen je nodig hebt. Onder andere de mazelen komen nog veelvuldig voor in de Oekraïne, en niet iedereen is daar tegen ingeënt. Je krijgt waarschijnlijk, als je ouder bent dan 18, de hepatitis A prik plus de DTP prik. Voor je veiligheid: Waar grote massa's bijeenkomen, komen zakkenrollers. Draag je geld het liefst op het lichaam (bijvoorbeeld in een tasje om je nek) en verspreid dingen als geld, bankpas en identiteitspapieren het liefst (dus meerdere zakjes). Maak van te voren kopietjes van je identiteitsbewijs en bewaar deze bijvoorbeeld in je koffer in het hotel. Verlies je tas niet uit het oog, en als je ergens op een terrasje zit en je doet je tas af, doe dan je voet of stoelpoot door een riem van de tas, zodat hij niet meegegrist kan worden, en zet hem onder de tafel of stoel zodat er niemand bij kan. Over het algemeen is Oekraïne een veilig land, en zeker met het EK zal er veel politie op straat zijn. Maar zoals in elk land hebben ze ook daar criminele. Reis daarom vooral 's avonds het liefst samen, ga niet liften en ga als vrouw alleen (of vrouwen die met jou samen reizen) niet alleen over straat. Pas verderop voor afleiding! Zelfs kinderen worden gebruikt om toeristen af te leiden. Ze doen bijvoorbeeld kunstjes of vragen iets, terwijl iemand anders meedogenloos je tas leeg rooft. Toegevoegd na 4 minuten: Nog een tip: Koop een goed EHBO-set bij de apotheek, het liefst met steriele naalden. In Oost-Europa komt het helaas nog wel eens voor dat naalden na gebruik onder de kraan worden gehouden en weer als 'schoon' gezien worden, en daarna hergebruikt. Zorg dat je dit altijd bij je hebt, en zorg als het even kan dat als je onverwacht naar het ziekenhuis moet jij of iemand die met je mee is er op toe ziet dat alleen jou éigen naalden gebruikt worden. Je hoopt dat het niet nodig is uiteraard, maar je zal de eerste niet wezen die op deze manier HIV oploopt helaas. Uit ervaring weet ik dat in veel Oost-Europese je al een infuus krijgt met vocht als je bij wijze van spreken een gebroken teen hebt...Ik weet niet hoe dit in de Oekraïne is, maar neem het zekere voor het onzekere. Want er is daar altijd nog een groot gebrek aan medische kennis en apparatuur, helaas.

Op straat is het in Oekraïne veilig. Er lopen veel beveiligingsagenten rond in winkels en hotels, vaak in burger. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten.

Bronnen:
http://www.reisgraag.nl/vakantie_oekraine/

Dat je niet dronken op een politiebureau beland. Dat kost centjes en je krijgt klapjes. dr.Pollux

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100