Als u niet het papieren toeristenvisum bedoelt dat men nodig heeft voor de aanvraag van een visum, dan bedoelt u waarschijnlijk het immigratiekaartje. Het zgn. arrival/departure formuliertje/kaartje.
Voor binnenkomst van Rusland (en alle andere landen buiten de EU) moet u een immigratieformuliertje invullen. De arrival/departure card – een ED-card Embarkation/disembarkation.
Het formuliertje is niet zo belangrijk, het gaat om het nummer (de laatste jaren vaak al kaartje met een barcode) waardoor de immigratiediensten uw gegevens die in hun computer zijn opgeslagen, op kunnen vragen. Door de barcode te scannen kan de identiteit worden opgevraagd, de datum van binnenkomst, kortom alle gegevens die een immigratiedienst op een bepaald moment nodig denkt te hebben. Dat systeem werkt sneller dan de gegevens opvragen via een paspoort (dat ook wel eens kwijt raakt) en het vermeldt alle relevante gegevens over het verblijf in het land, zoals welke periode en hoelang). Dat er behalve een digitale ook nog een schriftelijke verklaring moet zijn, kan gebaseerd zijn op een wet die deze dubbele aankomst/vertrek controle voorschrijft. Overal vallen computersystemen nog wel eens uit.
Verliest u het formuliertje in Rusland dan is dat geen enkel probleem. U vraagt aan de grens, of op het vliegveld bij de douane of bij de incheckbalie een nieuw departure/arrival card en toont uw paspoort met visum en aankomststempel. U vult alleen het vertrekgedeelte in.
Het nieuwe nummer wordt in het systeem aangepast. U kunt bij binnenkomst van het land het arrival/departure nummer ergens in uw agenda opschrijven, het gaat namelijk alleen om het nummer.
Ik heb aan de grens en op de vliegvelden vaak gemerkt dat men het kaartje kwijt is, nog nooit gemerkt dat iemand problemen kreeg. Op de grote Russische vliegvelden en aan de grens wordt men vaak vriendelijker geholpen dan bv in Bangkok of Singapore.
Dus, neen, u wordt in Rusland niet gearresteerd en krijgt ook geen boete, soms wordt er een kleine vergoeding gevraagd, maar dat is om te voorkomen dat de reizigers al te gemakkelijk omgaan met hun reisdocumenten.
Zelfs als men 100 roebels vergoeding vraagt, is dat nog geen € 1,50.
Toegevoegd op 28 augustus 2018 09:33: tekst