De "mobiele" telefoon die B100 bij zich had in de afleveringen van Basie & Adriaan, kon dat echt?

Ik snap dat het in de films nep was, maar had het op die manier gekund?

Toegevoegd na 3 minuten:
Voor de cultuur barbaren onder ons die het niet kennen. Hij had een hoorn in zijn binnenzak met snoer en een antenne die naar boven kwam als hij gebeld werd of ging bellen.

http://www.mfbfreaks.nl/images/forum/b100.jpg

Weet jij het antwoord?

/2500

Om gebeld te kunnen worden, zou de antenne al uitgeschoven moeten zijn vóórdat de oproep uitgezonden wordt vanuit een zender ergens anders. Dus het is technisch volstrekt onlogisch dat de ontvangst van de oproep gevólgd wordt door het uitschuiven van een antenne! Antwoord is nee.

We kunnen wagentjes naar Mars brengen en DNA uit elkaar pluizen. Dan kunnen we zeker zoiets maken als wat aan de kinderlijke geesten van Bas en Aad van Toor is ontsproten. Het antwoord luidt dus "ja". (Iets anders is dat wekkerradiorobotding dat praat tegen de clown en de acrobaat. Daar zijn de geleerden nog steeds niet in geslaagd om dat na te maken. Naar verluid is men in Noord Korea daar nu mee bezig)

B100 gebruikt een analoge, mobiele telefoon. In die tijd heette dat in de volksmond een "autotelefoon". De technische naam(en) is/zijn ATF-1, -2 en 3 ATF-1 is reeds in de jaren 70 door de toenmalige PTT geïntroduceerd. De rol van B100 speelt in begin jaren 90. Die techniek én het netwerk waren toen al voor handen. Wat we nu mobiel noemen was in die tijd meer "sjouwbaar" omdat naast een telefoon en een zender/ontvanger ook nog een letterlijk loodzware accu meegenomen moest worden. Dat is ook de reden dat men deze apparaten voornamelijk in de auto aantrof, maar in principe was het setje dus wel "draagbaar" te maken. Een automatisch uitschuifbare antenne kennen we ook al jaren bij auto's. Ook dat is technisch geen hoogstandje. Met ingeklapte antenne is de ontvangst stukke slechter dan met volledige antenne, maar de ontvangst is niet nul ! Het was in die tijd technisch (!) mogelijk om een belsignaal te ontvangen, dan elektrisch de antenne uit te schuiven en met een ATF-set te bellen. In werkelijkheid is het natuurlijk een fantasie-apparaat geweest :-)

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/B100
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mobiele_tele...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100