Welke kabels gebruiken op dit ISRA punt?

Tijdens het verhuizen naar een nieuw huis (bouwjaar rond de jaren '20) stuitte een familielid op een, nogal rommelig door de vorige bewoners achtergelaten, ISRA-punt. Hoewel toch zeker wel enige kennis op gebied van telecom, internet en televisie, heb ik vanaf hier geen flauw idee wat te doen.

1) Mag je de kabel die binnenkomt in de meterkast (en via de bovenkant van het ISRA-punt zit aangesloten) loskoppelen om de boel schoon/netjes te snijden? Zoals te zien op de afbeelding is het één grote warboel. Bij voorkeur werk ik de kabel netjes weg en sluit ik het geheel op een ordelijke manier terug aan.

2) Uit het ISRA-punt loopt nu een kabel aan de rechterzijde die vervolgens moet uitmonden in de wandcontactdoos. Echter bevat deze kabel 4 kleuren:
- Groen
- Groen/wit
- Oranje
- Oranje/wit
Ik kan Googlen tot ik een ons weeg, maar ik krijg hier niets over gevonden.

Wat is, om vraag 2 te vervolgen, de volgende stap die ik moet zetten om de wandcontactdoos in de woonkamer aan de praat te krijgen?

Dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat ik zie is volgens mij GEEN echt ISRA-punt ! Het ISRA-punt is een punt waar de GROND-kabel van de KPN over gaat in een twisted-pair. Vaak zit er in appartementen e.d. een verdere verdeling zoals op jouw foto is te zien. Ook kan de kabel als twisted-pair vanuit b.v. de kruipruimte of de kelder verlengt zijn naar een toegankelijker plek ergens boven de vloer naar het kastje wat jij toont. Any-way: ja, technisch kun je een twisted-pair gewoon vervangen en inkorten e.d. Voor het aansluiten van ADSL-modems en digitale-TV-ontvangers is het echter handig om de splitter zo dicht mogelijk bij het echte ISRA-punt te houden. Toegevoegd na 22 uur: Meestal komen er kabels voor 2 lijnen binnen. Echter (in de meeste gevallen) is er maar 1 lijn geactiveerd. De meest bekende combinatie is een rode en een blauwe draad voor de eerste lijn en een oranje en een witte voor de tweede lijn. Andere kleuren zijn ook mogelijk. Zie het bijgevoegde figuur. In de meeste gevallen zit er dus alleen signaal op lijn 1, de rode en de blauwe draad. De rest is reserve. In jouw geval spreek je over een groene en een groen/witte kabel. Ik denk dat dat groen 'blauw' voor moet stellen. Waarschijnlijk zijn dat de 2 adres waar het signaal op zit, net zoals de rode en de blauwe die ik eerder noemde. Wanneer een vorige bewoners zelf aan het klussen zijn geweest is natuurlijk alles mogelijk. Gelukkig is het met telefoondraden makkelijk en veilig experimenten. De spanning is laag en vrijwel alles overleeft het verkeert aansluiten van de signaaldraden. Ik zo zeggen: als het niet langer logisch te beredeneren valt probeer dan de diverse opties gewoon uit. Nogmaals van inkorten en netjes wegwerken wordt je kabel niet slechter. Die gevaren loop je wel bij bepaalde coax-kabel, maar niet bij twisted-pair.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100