Is de kans groter dat je bij het wielrennen op je rechterkant valt?

Ik ben een halfjaar geleden gevallen in het grind op de rechterkant van m'n gezicht nadat ik uitweek voor een betonnen drempel. Klopt het dat je als je uitwijkt voor iets je eerder weg stuurt voor de dichts bijzijnde stoeprand (rechts) en daarom eerder op je rechterkant te valt dan op je linkerkant?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je suggestie dat je eerder op de rechter- dan op de linkerkant valt als je uitwijkt, lijkt me op zich wel logisch. We rijden in Nederland aan de rechterkant van de weg, dus als je moet uitwijken voor iets heb je 'van nature' de neiging naar rechts uit te wijken omdat daar de kans op tegenliggers het kleinst is.

50% kans op beide kanten

Nou ik was gevallen met mijn racefiets ik viel naar de linker kant maar op de een of andere manier was mijn rechter arm het die me val brak. En nee mijn rechter arm is echt niet langer dan het linker. Heb weken met gips gelopen rechts. Ik denk dat als je rechts ben dat je bepaalde dingen automatisch sneller met rechts doet. Wellicht heb je je hersenen links beter ontwikkeld ofzo dat deze sneller reageren.

Je geeft zelf het antwoord al, uitwijken voor een betonnen drempel. Deze drempels steken toch niet over? Les 1 geconcentreerd op je fiets zitten, maar toch ontspannen. Goed voor uit kijken en niet als een gek zo hard mogelijk proberen te gaan. Gebruik een klein verzet maak je toch je omwentelingen en je snelheid is dusdanig dat je eventuele opstakels makkelijk kan ontwijken of op tijd kunt remmen. Succes.

In principe geeft Lavender al het goede antwoord, maar daarnaast heeft het ook te maken met het feit of je "links" of "rechts" bent. Het grootste gedeelte van de mensen (wielrenners) is rechts, dus voor je gevoel zal je ook eerder naar recht uitwijken of je balans die kant opgooien. Zelf ben ik ook fanatiek wielrenner geweest en ben bij heel wat valpartijen betrokken geweest. Alle keer viel ik op rechts (pols, arm en schouder). Heb alles gebroken en mijn rechter sleutelbeen komt nooit meer goed, ook al is het al ruim 25 jaar geleden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100