Kun je zonder ervaring paard gaan rijden en het paard zadel mak maken?

Ik heb een aantal keer gereden maar heb verder geen ervaring. Ik kan bij iemand paard gaan rijden maar dat paard is niet zadel mak. Het paard is wel gewend om voor de kar te staan. Ik heb wel een keer zonder zadel op het paard gezeten en het paard reageerde daar niet op. Kan ik het paard zadel mak maken? Ik ben zelf helemaal niet bang voor paarden, en mij lijkt het een leuke uitdaging.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Je kunt beter eerst een aantal lessen nemen bij een erkende manege met een gediplomeerd instructeur. Er kan nl. verschrikkelijk veel mis gaan. Je moet nl. leren je evenwicht te bewaren op het paard. Wanneer je bijv. scheef zit, en voor je eigen gevoel kan dit recht zijn, kan de instructeur je hierop wijzen en je leren op de juiste manier in het zadel te zitten. Ook moeten een aantal handelingen op een paard een automatisme worden. Zo kun je in noodsituaties adequaat reageren. Dit is voor zowel ruiter als paard belangrijk i.v.m. algemene veiligheid. Want wat doe je als je paard, tijdens het oversteken van een weg, weigert verder te lopen? Ook moet je weten hoe te reageren als een paard steigert, op hol slaat of gaat bokken. Het paard wat tot je beschikking staat heeft veel meer aan een ervaren ruiter die hem beleerd en traint. Onervaren ruiters kunnen het paard de dingen verkeerd aanleren. Dat is heel moeilijk later er weer uit te trainen. Een paard wat verkeerd is beleerd heeft hier zijn leven lang problemen mee. Het is dus niet alleen in je eigen belang om het op de juiste manier te leren. Ook het paard vaart hier wel bij. Het is niet goed in te schatten hoe lang het duurt voor je bekwaam genoeg bent om een paard zelf te beleren en in te rijden. Er zijn ruiters die binnen een half jaar al heel veel kunnen. Er zijn ook mensen die het nooit leren. Je kruipt ook niet ongeoefend achter het stuur van een auto. Bij paardrijden komt veel meer kijken: je werkt samen met een levend dier. Pak het dus in het belang van het paard van begin af aan professioneel aan.

nee een paard zadelmak maken en daarbij het paard diervriendelijk aan te leren hoe het op je signalen moet reageren is niet iets voor een amateur die zelf nog niet weet hoe hij of zij de signalen op de juiste manier aa het paard moet doorgeven ,laat staan hoe het paard soortgerecht goed bereden word ,paardrijden is meer dan alleen maar op een paard gaan zitten en vooruit te gaan. de juiste zit ,plaats van het zadel ,pasvorm van het zadel ,de juiste manier van omgang met ,voor tijdens en na de rit dat alles moet eerst geleerd worden ,het paard is een waardevol, en gevoelig dier ,en geen oude fiets waar je op leert fietsen. Er zijn opleidingen voor die mensen leren om paarden te trainen en er zijn opleidingen om mensen te leren hoe ze soortgerecht een paard kunnen en zouden moeten berijden ,helaas word aan beide opleidingen te weinig aandacht besteet en denkt bijna iedereen dat als je op een paard durft te gaan zitten je een paard ook kunt berijden en trainen

nooit proberen zonder ervaring, ik rij zelf heel graag, en mijn vriendin en ik hebben een paard zadelmak gemaakt, en als je ook maar een keer in het begin iets verkeerd doet, kun je niks meer beginnen met het paard. Bovendien betekent zadelmak alleen dat het paard het zadel en de ruiter op zijn rug accepteert, maar kent de geen "commando's" als met je been tegen zijn buik drukken om hem sneller te laten gaan enz. Kortom daarna moet hij ook nog worden ingereden. dan leert hij de commando's. Daar zit het 'm vaak in, je kunt daar al helemaal geen fouten maken, want je hebt geen tweede kans, daarom kun je beter iemand inhuren die het paard zadelmak maakt en inrijdt, anders heb je niks aan het paard. Ook mijn vriendin heeft alleen het paard laten wennen aan een dekje en een zadel, daarna heeft de eigenaar het paard tijdelijk verhuist naar iemand die het paard nu aan het inrijden is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100