hoe kan het dat mijn arm steeds uit de kom gaat?

hallo,

Mijn arm gaat bij elke beweging uit de kom. ik heb dit probleem al best lang alleen het wordt nu steeds erger. ik doe als sport atletiek en paardrijden en het is met sporten ook erg lastig. ik ben een jaar geleden naar de dokter geweest en die zegt dat ik er niks aan moet doen. Nu het steeds erger wordt heb ik het idee dat ik naar een dokter moet gaan.
maar hoe kan het dat mijn arm uit de kom gaat en wat is er aan te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uw arts zal de bovenarm terug in de kom plaatsen (reponeren). Indien nodig kan hij hiervoor een verdoving in het schoudergewricht spuiten, en soms is algemene verdoving nodig. Wanneer de arm terug in de kom is, zal de pijn meteen verminderen en is in principe elke beweging weer mogelijk. Wanneer de dienstdoende arts het nodig acht, volgt een verwijzing naar de orthopedisch chirurg voor nader onderzoek. Dit geneest meestal volleding, binnen drie maanden. Een eenmaal geluxeerde schouder heeft een grotere kans om opnieuw uit de kom te schieten. Sommigen kiezen daarom voor een andere sport. Een operatie voorkomt in de meeste gevallen een nieuwe luxatie; uw orthopedisch chirurg vertelt u er meer over. In veruit de meeste gevallen schiet de kop van de bovenarm aan de voorkant uit de kom van het schouderblad. Soms is de luxatie naar achteren, of – heel zeldzaam – naar boven of onder. Meestal ontstaat een schouderluxatie door vallen op de arm of rechtstreeks op de schouder. Ook een forse stoot tegen de schouder kan een luxatie veroorzaken, net zoals een beweging (een worp, bijvoorbeeld) of een plotseling tegengehouden beweging. Deze situaties ontstaan in het dagelijks leven (bijvoorbeeld door een val van de trap of fiets). Bepaalde sporten geven meer kans op een arm uit de kom (bijvoorbeeld voetbal, skiën, hockey, rugby, volleybal en basketbal). Soms heeft een schouderluxatie te maken met een te geringe sterkte van de gewrichtsbanden en/of pezen of met een overmatige elasticiteit van deze weefsels (hyperlaxiteit).

Bronnen:
http://www.zorgvoorbeweging.nl/arm-uit-de-...

Ik neem aan dat je met je arm je schouder bedoelt en niet je elleboog? Ik ga er dan vanuit dat als je vraagt "wat is eraan te doen?" je eerder wilt weten hoe je kunt voorkomen dat je schouder opnieuw luxeert (=uit de kom schiet) dan dat je informatie zoekt over hoe de schouder behandeld wordt op het moment dát hij uit de kom staat. Ik heb wat vermoedens naar aanleiding van je verhaal, maar moet wat aannames doen bij gebrek aan specifieke situatie. Ik weet dus niet zeker of onderstaande op jou van toepassing is. Je beschrijft geen val of ander trauma van je schouder, daarom vermoed ik dat de luxaties min of meer spontaan begonnen zijn. Je vertelt dat het bij elke beweging gebeurt en beschrijft geen veelvuldige artsenbezoeken. Dat suggereert voor mij dat je niet telkens met een schouderluxatie naar de spoedeisende hulp gaat, maar dat je hem zelf terug kunt zetten of dat hij zelfs spontaan weer terug schiet. Daarnaast gebeurt het blijkbaar niet alleen bij een bepaalde beweging of bij het sporten. Je hebt dan te maken met wat we noemen habituele luxaties. Dat betekent dat je zeer regelmatig en soms bij hele normale bewegingen je schouder luxeert. Dat kan zo ver gaan als dat je bij het omdraaien in bed of zelfs simpelweg bij het aanspannen van je spieren bij niezen of schrikken je schouder er al uit schiet. Om dit toe te laten, moet de schouder extreem instabiel zijn. Als er geen trauma aan vooraf gegaan is, is de oorzaak ervan meestal een aangeboren bandzwakte. Dat kan voorkomen in één of een paar gewrichten, maar ook in (bijna) alle gewrichten. De gewrichten zijn dan hypermobiel/hyperlax, dus veel beweeglijker dan gemiddeld. Hoe meer gewrichten op deze manier extreem 'lenig' zijn, hoe groter de kans is dat daar een bindweefselafwijking aan ten grondslag ligt waarvan hypermobiliteit een belangrijk kenmerk is. Als je echter alleen problemen hebt met die ene schouder en je andere gewrichten niet hypermobiel, pijnlijk of instabiel zijn, kan het ook zijn dat er óf sprake is van een afwijking van het bot (bijvoorbeeld dat de schouderkom nog ondieper is dan normaal) of dat je hypermobiel bent in één gewricht. Of je bent toch een keer gevallen op die schouder waardoor de banden uitgerekt zijn. Om hier achter te komen, is onderzoek door een specialist nodig. Dat is belangrijk, omdat de behandeling van je probleem heel anders kan zijn afhankelijk van de oorzaak. Zie de reacties hieronder voor verdere uitleg:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100