Waarom heeft een golfbal allemaal van die putjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de begindagen van de golfsport ontdekten golfers datr oude balletjes waar flink wat deukjes in waren geslagen, veel verder vlogen dan nieuwe gladde balletjes. Dit heeft een aërodynamische oorzaak. De stroming langs een door de lucht bewegende bal wordt aan de voorzijde netjes langs het oppervlalk gestuwd. Halverwege de bal laat de stroming echter los, waardoor achter de bal een (kiel) zog ontstaat. Dit werkt als een groot lagedrukgebied dat de bal als het ware terugzuigt. De putjes maken de stroming langs de bal turbulent. Deze energierijke luchtstroom kan het oppervlak van de bal langer blijven volgen, waardoor het weerstandsverhogende zog kleiner wordt. Een golfbal met backspin krijgt bovendien extra lift doordat de snelheid van de luchtstroming vlak onder en boven de bal verschilt. Dit effect is vergelijkbaar met een"stiftje"bij voetbal. Putjes in de bal nemen de turbulente lucht mee in de richting van de spin, waardoor deze zogenaamde "Magnus"-lift groter wordt.

Bronnen:
Quest

Deze putjes (dimples) beinvloeden de luchtweerstand die een golfbal tegenkomt. Hierdoor komt de bal in een spin terecht en vliegt hij rechter dan wanneer dit niet het geval zou zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Golfbal

Die putjes heten 'dimples'. Ze beinvloeden de luchtweerstand. De bal vliegt verder en hoger daarmee. Natuurkundig gezien heel ingewikkeld uit te leggen. Iets met laminaire luchtlagen en turbulente stromingen.

Misschien een goede tip :kijk eens naar how it"s made op Discovery dat is een uitzending bij die laat zien hoe ze golfballen maken en waarom die putjes erin zitten .Succes

de putjes verminderen de weerstand. doordat de wrijving van lucht op lucht is. (de lucht in de putjes, en de lucht buiten de golfbal.) hierdoor gaat de golfbal sneller dan als er wrijving van golfbal op lucht is. ook vliegt de golfbal rechter. is dit een beetje duidelijk? groetjes jamie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100