Stieren rennen in Pamplona, wat vind jij hier van?

Vandaag begint heet feest san fermin in pamplona, waar traditiegetrouw al 110 jaar het stierenrennen plaatsvind.

Vind jij dat deze traditie in ere gehouden moet worden, of zou het verboden moeten worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Prachtige traditie aan het einde van de dag biefstukje eten. Daarvoor lekker sportief rondje rennen onder aanmoediging.

Als het aan mij ligt mag dat vandaag nog verboden worden, het is gewoon dieren mishandeling, evenals het stieren vechten.

Ik vind dat het verboden moet worden. Het is een ware marteling voor die stieren, en de meeste Spanjaarden vinden er niks aan. Tenminste, 70% van de Spanjaarden is tegen het stierenvechten, dus zullen de meeste Spanjaarden hier ook wel tegen zijn.

Van mij mag het ook afgeschaft worden. Ik heb er jaren in de buurt gewoond en ken veel mensen uit Pamplona. Veel van hen zorgen ervoor dat ze tijdens de Sanfermines juist niet thuis zijn om het gekkenhuis te ontlopen. Het trekt heel veel buitenlandse toeristen. En dat zijn dan ook de mensen die met hun dronken kop voor of achter de stieren gaan rennen en ongelukken krijgen cq veroorzaken. Trouwens, tijdens de zomerfeesten in vrijwel alle Spaanse dorpen worden stiertjes (vaak zijn het koetjes) van stal gehaald om door de straten te rennen. De volgende week zijn ze dan weer in het dorp verderop en zo de hele zomer door. Hoewel deze laatste stiertjes/koetjes later niet de arena ingaan, vind ik het toch helemaal niks. Hoe zou het eigenlijk komen dat het merendeel van de dappere lopers mannen zijn? Afschaffen dus, en ze zoeken er maar een ander soort vertier voor in de plaats.

het is gewoon walgelijk om beesten zo te misbruiken. wat zou het heerlijk zijn als daar eens een eind aan kwam. af en toe kan ik er slecht tegen. ben je nog niet bekomen van het neerknuppelen van zeehondjes, beginnen die rennen weer :(

Ik hoop dat er veel botten gebroken worden, maar dan niet die van de stieren.

Eigenlijk vind ik dat wij ons niet met regels, gebruiken en cultuur in andere landen moeten bemoeien, we hebben er ook een hekel aan als anderen dat met ons doen. Verder weet ik dat de dieren die voor het stierenvechten gebruikt worden voor die tijd doorgaans een luizenleven gehad hebben, heel wat beter dan de gemiddelde melkkoe in Nederland. Oke, de manier waarop ze aan hun einde komen, dat maak ik inderdaad liever zelf ook niet mee, maar ik vind niet dat wij Spanje moeten kunnen verbieden zich hier mee bezig te houden. Toegevoegd na 28 minuten: Even een bijvoeging, dit ook naar aanleiding van de vele reacties. Onderstaand stukje heb ik uit wiki: "Over het stierenvechten vinden regelmatig verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders. Voorstanders vinden dat stierenvechten een onderdeel is van de cultuur, een eeuwenoude traditie. Ook voeren zij regelmatig aan dat een stier tot aan het gevecht veel beter behandeld wordt dan een stier die voor de slacht wordt gefokt in de intensieve veehouderij. Een vechtstier wordt van jongs af aan getraind en goed verzorgd door de fokkers en veel toreros helpen bij het "opvoeden" van de dieren. Bovendien zegt men dat een stierengevecht ook een blijk van waardering en ontzag voor de kracht van het beest is. Een stierengevecht wordt niet gezien als een sport, maar wordt als een mix van kunst, dans en de volgens de liefhebbers ultieme mannelijkheid (machismo) gezien." Ik zeg erbij dat ik zelf persoonijk een dierenliefhebber ben en zelf een dier niet zal martelen, maar ik ben er ook voorstander van dat elk democratisch land haar eigen wetten en cultuur mag handhaven, zonder bemoeienis van landen die altijd alles beter weten.

Een traditie in ere houden waarbij elk jaar doden en gewonden vallen, zie ik niet als een feest. Kijk dit filmpje eens en dan mag iemand me proberen te overtuigen dat het wel feestelijk is.

Bronnen:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/video/2...

Ik vind het altijd wel spectaculaire televisie fragmenten opleveren. Dus vooral als traditie in stand houden...

moet verboden worden!

Ik vind het afschuwelijk! Afschaffen die zooi.

Ik vind het ongehoord om dieren zo te mishandelen.

Ik vind het een barbaars gebruik, en hoop dat Spanje deze gruwelijke mishandelingen zal verbieden.

Vind ik niet echt meer van deze tijd. Ik vind stieren niet in de straat horen. Ik weet niet of ze zich daarbij pijn doen. Indien niet, dan vind ik 't niet zo erg. Als je 't wel weghaalt, moet je wellicht iets anders organiseren wat even enerverend is.

Tsja, wel lachen, dat bowlen met poppetjes door stieren. Wij Nederlanders zijn over het algemeen een zeer bemoeizuchtig volkje met altijd het alleenrecht op de waarheid en op normen en waarden. Net of er in Nederland geen misstanden zijn. Zie de bio-industrie. Er is geen fatsoenlijke karbonade meer in de supermarkt te krijgen. En er worden nog steeds misstanden gemeld op veemarkten en bij handelaren etc. etc. De Spanjaarden houden van gevaar en accepteren dat er wel eens wat gebeurd. Dat zit in hun bloed en absoluut niet in het onze. Er worden bijv. ook feesten gehouden waar vuurwerk tussen het publiek wordt afgestoken (zonder dieren). Ze ontzien elkaar dus ook niet. Misschien ook een wat hardere pure maatschappij. En misschien dat wij als Nederlander, de perfecte Nederlander natuurlijk, dat zien als primitief. De Spanjaarden zelf zien trouwens steeds minder in het stierenvechten en diverse arena's zijn al gesloten en omgebouwd tot theater of zoiets. Het gooien van dieren vanaf torens is ook al verboden etc. Dat doen ze dus zelf, zonder een hoop commentaar en druk van een stel zeikerds uit Holland. Zeikerds die naar Spanje gaan voor de Spaanse cultuur en dan op hoge poten moord en brand schreeuwen om de onderdelen van die cultuur die ze niet bevallen. Ik vind het niets, stierenvechten. Helemaal niets aan. Maar dat stierenlopen is toch wel leuk hoor. Die stieren overkomt niets, later wel, en dat hoef ik niet te zien.

De stad dankt het feest aan Firminus, een vrome man uit Pamplona, die als martelaar stierf. Jezelf eens per jaar voor de gek houden dat je Firminius bent is volgens mij niet erg. Als jongeman krijg je ook aandacht bij de meisjes en hun moeders , die voor je zullen bidden. Groetjes Zeppuhh ...

Er zijn tradities die afgeschaft moeten worden en zeker deze stomme traditie. Het geeft alleen maar aan hoe dom en respectloos een bepaald volk (of groep) kan zijn. Maar aangezien deze traditie niet gestopt wordt wens ik de stieren het allerbeste toe.

Verbieden. Is leuk geweest (ofniet). Maar nu iets anders verzinnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100