Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heet Gelredome zo en niet Gelderdom, het staat toch in Gelderland? Waar staat die Gelre dan voor of is het toch hetzelfde?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Voetbal
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Een huwelijk van Graaf Reinald II van Gelre met de zus van de toenmalige koning van Engeland zorgde ervoor dat de Duitse keizer het graafschap Gelre in 1339 tot hertogdom verhief. Gelre bestond uit vier 'kwartieren': Nijmegen (het rivierengebied), Arnhem (de Veluwe), Zutphen (het gebied dat ruwweg overeenkomt met de tegenwoordige Achterhoek) en Het Overkwartier (rond Roermond).

Dome betekent: bolvormige opwelving. Vanwege het koepelvormige dak van het stadion zal het deze benaming hebben gekregen.
(Lees meer...)
Amadea
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

omdat gelderland vroeger werdt bestuurd door de graaf van Gelre

vandaar het Gelredome
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Omdat voor sommigen internationaal gelijk staat aan Engels. Die mensen vinden "gelrekoepel" niet lekker bekken, denken dat buitenlanders het niet uit kunnen spreken.. of misschien willen ze verwarring met die ander arnhemse koepel voorkomen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding