Welke soorten knikkers zijn er?

Mijn neefje van 7 had het over kalebassen, keizers en van alles en nog wat. Wat voor benamingen zijn er nou voor de knikkers. Als het kan van klein naar groot.

Zijn er ook nog verschillende "gradaties", een gewoontje was ook weer minder "waard" dan een "olie".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze benamingen veranderen nog sneller dan het weer, zijn per streek of zelfs per school in 1 dorp verschillend, hoor regelmatig discussies hier achter mijn huis waar een knikkerputje zit.

terugdenkend... eentjes, olie, (...) bonk ... knots...superknots....

Ik ken ze nog als bonk en superbonk en eentjes ... pfoeh lang geleden hahahahaha :-p

Even terugdenkend....: Een Kalkedot! Dan was het ineens weer knikkertijd. Je had diverse soorten knikkers, zoals de grote bonken, lodders of kleine uppies. Een bonk was tien uppies waard en er was een levendige ruilhandel, waarbij ruilen vaak huilen betekende. De knikkers werden in de “pot” gerold, een met de vinger getrokken gleuf tussen twee straattegels. Wie de laatste knikker in de pot gooide mocht alles houden.

Knikker, bam, reuzebam, en reuze-reuzebam! Lep... Toegevoegd na 2 uur: En dan zijn er nog mijn eigen "knikkers" maar de foto zal ik jullie besparen!

de site om alles over knikkers te weten te komen. verschillende formaten 1.±12mm: baby's, ukkie's of mini's 2.±16mm: gewone knikker of kleintje 3.±24mm: bonk, bul, bolder, stuiter, bolleket of bam 4.±35mm: half bollebust of reuzenbonk 5.±42mm: bollebust of mega 6.±50mm: mammoet of super mega 7.±60mm: piramide, kingsize, clown op de site staan allerlei benamingen voor knkkers te veel om op te noemen.

Bronnen:
http://www.knikkerbaan.nl/knikkers.html

Alles wat rond is en kan rollen, mag je als een knikker betitelen, dus laat je fantasie maar los om er namen voor de bedenken, the sky is the limit... Maar ze zijn allemaal rond en kunnen rollen...

En ik ken nog de berebonk. Toegevoegd na 6 minuten: zie ook link http://www.jozefherman.nl/middeleeuws/html/knikkers.html

Oliebonken, lalballen, jaknikkers, piknikkers, regenboog bonken, één-oogige (de bekende uppies), Keizer bonk (die grote die voor 1000 telt)

tja, de echt groten noemden wij kloten. Walviskloten/dinosauruskloten waren de grootste denk ik. En dan had je nog voor hoe ze eruitzagen kattenogen, turtles, japanners, drollendraaiers, ga zo maar door!

knikker bonkie mini keizer keizer olifant Dat is alles wat ik weet!

Bronnen:
https://jemoeder.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100