Ik vraag me af: vaak wordt er gezegd jou boek staat al geschreven voor God. Dus hij weet al wat er morgen of overmorgen gaat gebeuren?

Stel iemand wordt vermoord, of iemand krijgt een ongeluk waardoor die het niet haalt en dood gaat. Is dit dan ook wat in je boek staat geschreven? Of was je gewoon aanwezig op de verkeerde plek en verkeede tijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je uitgaat van zoiets als 'het lot', dan staat je leven vast en staat ook vast wanneer je doodgaat en hoe je doodgaat.

Als men dat zegt is dat onzin, en daar bedoelen ze mee het lot, maar dat kun je pas achteraf controleren. Jij bent de speling en het lot van de natuur, en jij staat dus altijd onder externe invloeden van buiten af. En eigenlijk kun je je leven niet plannen omdat je niet weet welke externe invloeden je leven zullen beïnvloeden, je kunt het alleen een beetje sturen.

Ja, dat is waar. God weet alles, ook alles wat nog te gebeuren staat. Alles wat jij wilt en doet, dat wil en doet God eigenlijk. Je bent geheel in handen van God. Geef je hieraan over en het leven zal je stukken makkelijker vallen.

dat hoeft niet. Het gaat erom hoe je tijd interpreteert. Als je tijd begrijpt als iets dat van A naar B gaat dan staat inderdaad alles vast. Als God nu weet dat je over een jaar van de trap valt staat die gebeurtenis vast en heeft toeval geen invloed. Maar als je tijd opvat als simultaan dan is jouw val voor Hem niet iets van de toekomst maar ook nu. Dit idee over simultane tijd heb ik uit een verhaal van Ted Chiang ( Het Verhaal Van Jouw Leven) Hij baseert zich op de stelling van Fermat uit de optica. De natuurkunde erachter begrijp ik niet, maar het idee wel. Wordt er niet ook gezegd dat God buiten de tijd staat. Dus het zou kunnen. En dan kan zijn alomvattende kennis en het toeval dus heel goed samengaan. Toegevoegd na 17 minuten: Er is ook een film gebaseerd op dit verhaal: Arrival uit 2016 En een documentaire Arrival: Principles of Time, Memory and Language uit 2017. Toelichting op imbd: "This piece explores some of the core story nuance through multiple scientific prisms." Toegevoegd na 27 minuten: correctie: het heet het principe van Fermat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100