Waarom wordt in de Nederlandse medische wetenschap geen onderzoek gedaan naar CHI of QI of PRANA?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om dezelfde reden dat er in de natuurkunde geen onderzoek wordt gedaan naar perpetuum mobiles, in de chemie niet naar de steen-der-wijzen, en in de biologie niet naar kabouters. Dat is trekken aan een dood paard: het is onderzocht, met nul resultaat. Wat niet wegneemt dat het misschien een hele aardige levensfilosofie kan zijn, maar als medische behandeling werkt het niet. "De consensus onder wetenschappers is dat de resultaten die beoefenaars van zelfverdedigingskunsten en patiënten van traditionele Chinese geneeskunde beweren te behalen op basis van gebruik van qi, kunnen worden verklaard zonder de veronderstelling van het bestaan van esoterische processen. Er zijn geen overtuigende resultaten van dubbelblinde onderzoeken van de werkzaamheid van traditionele Chinese geneeskunst die gebaseerd zijn op qi. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van qi of voor het nut van het gebruik van qi als metafoor. Sommige tegenstanders zeggen dat qi enkel een vorm van vitalisme is[bron?], een theorie die grotendeels is verlaten aan het begin van de 19e eeuw."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Qi_%28concept...

Het onderzoeken *OF*  Chi / Qi / Prana bestaat, is wel degelijk zinnig. Daarom is dat onderzoek uitgevoerd. Met als resultaat: hoe goed we ook kijken, we zien niets, helemaal niets. Ondanks al onze grote inspanningen hebben we nooit ook maar enige aanwijzing kunnen vinden. Voor zover wij hebben kunnen nagaan bestaat er dus geen Chi / Qi / Prana. Het onderzoeken van Chi / Qi / Prana is dan zinloos: voor zover wij weten bestaat het namelijk niet, en iets dat niet bestaat is nu eenmaal niet te onderzoeken. Mochten er ooit aanwijzingen komen dat we iets over het hoofd hebben gezien, en dat er tóch iets bestaat dat we Chi / Qi / Prana zouden kunnen noemen, dan zal dat vanzelfsprekend worden onderzocht. Tot nu toe is daar (nog?) geen sprake van. Maar we blijven natuurlijk open staan voor nieuwe ontdekkingen.  

Er zal niet snel onderzoek worden gedaan op basis van deze termen. Evenmin dat men via onderzoek kan of wil aantonen dat een mens bestaat uit de drie elementen: lichaam, geest en ziel. Dan stoppen we bij 2. Dit neemt niet weg dat de wetenschap dit wel serieus neemt en wel degelijk onderzoek doet en op basis daarvan behandeld. Echter plakken we daar andere mooie etiketten op als: psychosomatiek, somatoforme stoornis en biopsychosociaal model. Hoewel het dus niet als dusdanig wordt omschreven wordt in de behandelmethodes wel degelijk hiervan uitgegaan. We hebben in Nederland hiervoor zelfs een expertise centrum: De Eikenboom in Zeist. PS. Ik ben ervaringsdeskundige

Bronnen:
http://www.altrecht.nl/psychosomatiek#.Uxwy1_l5Ot0

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100