Waarom zie ik een verschillend beeld met mijn ogen afzonderlijk maar kan ik iets toch scherp zien ?

Als ik een voorwerp voor mijn ogen hou en het afwisselend met mijn linker of rechter oog bekijk dan verspringt het beeld iets. Toch heb ik het idee dat ik het met beide ogen tegelijk scherp zie.
Dit kan toch niet ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit verspringen wordt door je hersens "vertaald" naar diepte zien. Omdat beide ogen vanuit een andere positie kijken en dus onder een iets andere hoek dat voorwerp zien krijg je dit verspringen. Je ziet pas onscherp als het beeld op je netvlies zelf onscherp wordt doordat de ooglens niet meer goed kan focussen.

Zie ook bovenstaand antwoord. Maar wil daar even aan toevoegen dat 1 oog geen 3D kan zien. Daar heb je 2 ogen voor nodig. Probeer maar eens afstand te schatten met 1 oog, of laat iemand een bal naar jou gooien wanneer je 1 oog dicht hebt. Je zult zien dat dit een heel stuk moeilijker is. Zoals het antwoord hierboven dus; Je hersenen maken hier dan weer het juiste beeld van wanneer je met 2 ogen kijkt. Toegevoegd na 1 minuut: Toevoeging: Een mooi voorbeeld van het feit dat 1 oog geen 3D kan zien is natuurlijk een film kijken in een 3D bios. De bril (afhankelijk van welke techniek) heeft bijvoorbeeld 2 kleuren. Knijp 1 oog dicht en het 3D beeld is weg, en je ziet ook nog maar 1 kleur.

Omdat je hersenen hebt.

Ik doe soms hetzelfde en het is heel normaal geen zorge maken

Als je met beide ogen kijkt komt op het netvlies een tweedimensionaal beeld binnen en voor het inschatten van de afstand is het waarnemen van diepte nodig en dat is driedimensionaal. Elk oog is afzonderlijk in staat kleuren, vormen en de plaats van objecten waar te nemen. een beeld met 2 ogen is namelijk stereoscoop, dat betekend ruimtelijke waarneming. de beide ogen werken samen zodat je een driedimensionaal beeld krijgt. Het beeld dat elk ook ontvangt, is dus net iets verschillend van elkaar, omdat elk oog op een andere plaats in het gezicht zit. In feite worden er twee er twee beelden van de zelfde stimuli opgevangen, elke oog een eigen beeld.. ruimtelijke waarneming kan alleen met twee ogen, Als je een oog dicht doet en bijvoorbeeld iets probeert te pakken, of nauwgezet met de vinger op de knop van de stereo wilt drukken, zal je merken wat het effect is van het missen van een stereoscoop beeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100