Waarom deze combinatie van datums?

Bij Eyüp, aan de noordkant van de Gouden Hoorn bij Istanbul, zag ik onderstaande grafsteen.

Mijn vraag had kunnen zijn: hoe oud is deze persoon geworden?

Ik weet, of denk te weten, dat D de geboortedatum aangeeft, en Ö de sterfdatum. Waarom wordt voor de eerste datum de islamitische jaartelling gebruikt, en voor de tweede datum de christelijke jaartelling?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt omdat het Germaanse alfabet en de Christelijke jaartelling pas na 1923 in Turkije zijn geïntroduceerd door Atatürk. Daarvoor werd het Arabisch alfabet en de Islamitische jaartelling gebruikt. Het gaat hier om een persoon en deze is in ieder geval voor 1923 geboren, ik dacht zo in 1869. Toegevoegd na 38 minuten: Ik kan mij vergissen in de datum, maar ik dacht dat de islamitische jaartelling pas 600 jaar na de christelijke jaartelling begon. Ja ze is erg oud geworden.

Volgens mij is het een grafsteen voor twee personen een man en en vrouw, dus wellicht iets te maken met het verschil in jaren, maar het makkelijkst is het gewoon te vragen in een turkse winkel die zitten tegenwoordig overal.

Als je de 1321 van de 1968 aftrekt, kom je uit op het jaar dat de islam gelanceerd werd. Dat 1321 is dus het jaar vanaf de oprichting van de islam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100