Kun je jezelf vergeven?

Zelfvergeving? Voor velen een raar begrip. Kun je jezelf vergeven? Bestaat zoiets en hoe doe je dat dan? Denken gelovige mensen dat vergeving iets is wat God alleen kan/mag doen? En hoe denken de anderen hierover?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

vergeven is volgens mij dat je -wat er in het verleden is gebeurd- compleet, maar dan ook helemaal accepteert, precies zoals het is, niets meer en niets minder.... dat houdt in dat je er helemaal neutraal tegenover staat... of jij die houding kunt vinden, dus alles kunt accepteren precies zoals het is, geen second thoughts meer hebt wat betreft iets wat je zelf hebt gedaan of verzuimd, moet je zelf ontdekken...

Ja hoor lukt me prima. Elk mens maakt fouten. En als je er maar van geleerd hebt, kan ik prima sorry tegen mezelf zeggen. Zo lang de spijt maar echt is zul je er op den duur geen problemen meer mee hebben.

Jezelf vergeven... Wat wil je jezelf vergeven, het is toch altijd iets wat een ander je verteld heeft dat niet deugt of niet? Het is altijd de stem van die ander die tegen jou zegt dat jij iets niet goed doet, of niet? De oplossing van dit probleem ligt hem helemaal niet in jezelf vergeven, maar in jezelf begrijpen... Als je jezelf begrijpt, dan kun je iets doen, pas dan? Kijk eens goed in jezelf, ben jij schuldig? Voor wat dan? ja voor het overtreden van de regels van anderen, dat wel, maar ben je dan schuldig? nee... En schuldig, wat is dat? Of iedereen is schuldig of niemand en er is niet toevallig zo dat MaRiTa schuldig en de rest van de wereld onschuldig, nee zo is het niet... Of iedereen of niemand... Dus jij mag kiezen wat je wil, iedereen of niemand... In beide gevallen ben jij van schuldig zijn af... Want als iedereen schuldig is, waarom zit ik dan wel met dat probleem en al die anderen niet... En als niemand schuldig is, wat zit ik dan te doen, in mijn uppie... Dus schuldig ben je niet, dus vergeven hoeft ook al niet, nooit niet... Dus in plaats van het hele proces te proberen te doen zoals je in het begin wilde... Niet doen, gewoon overslaan die hele hap... Gewoon zien wat er werkelijk is en er gewoon niet meer intrappen, dat is intelligentie... Proberen te vergeven, lukt je toch nooit er is altijd wel weer wat nieuws wat je fout doet en dan weer moet gaan vergeven, dus pik niets meer op van dat, vergaar geen zaken meer die vergeving eisen... Begin er gewoon niet aan... En vergeef niets omdat je niets meer te vergeven hebt... Stop er gewoon mee... Dat is wat ik erover wilde zeggen... :-)

Ja zeker. Als ik de overtuiging heb dat ik iets onbewust verkeerd heb gedaan kan ik mezelf dat zo vergeven.

Het spijt me wel maar "live with it". Als je acties zo donker zijn geweest dat ze onvergeefbaar zijn dan vind ik niet dat je in jezelf vergeving kan en mag zoeken ander sluit je je aan bij de beesten. Het is belangrijker dat jij met jezelf afspreekt het niet meer te vergeten en ermee te leren leven. Maar de pijn ervan mag je best voelen want een daad kan heel in en in slecht zijn. Vergeving voor de zwaarste graad is weggelegd voor egoisten.

Jezelf vergeven impliceert dat je jezelf voor betreffend geval schuldig acht. Je zult je moeten realiseren dat als je iets doet, je in feite een keuze maakt tussen een heel arsenaal aan mogelijke handelingen in de gegeven situatie. De beste keuze uit die hele reeks, die razendsnel door je hoofd gaat, zet je uiteindelijk om in een daad. Als je je het bovenstaande realiseert en daarbij duidelijk voor ogen houdt dat je gegeven situatie als een gegeven beschouwd moet worden zul je tot de conclusie komen dat je altijd naar eer en geweten het - voor jou - juiste doet en dan kun je jezelf als je een verkeerde inschatting hebt gemaakt altijd vergeven. Bovenstaande gaat overigens uit van niet emotioneel geïnitiëerde daden, m.a.w. daden waarbij je met je ratio hebt gehandeld. Is dat niet zo kun je je beroepen op het feit dat de pulsjes in je hersenen gewoon je cortex hebben overgeslagen en kun je je beroepen op overmacht. Lijkt me ook een plausibele reden tot vergiffenis. In het kort, "Kun je jezelf vergeven?": ja. Hoe gelovigen hierover denken weet ik overigens niet. Ik ben niet religieus.

Ja, dat kan als je er eerlijk en oprecht over bent tegen jezelf. Dat kan je zelf als beste beoordelen. Toegevoegd op 07-05-2009 22:48:25 Het proces is juist heel privé.

niet altijd, er is 1 ding en dat vergeef ik mijzelf nooit.

Je zelf kunnen vergeven? Kan dat dan? Daar heb ik toch wel grote moeite mee. Ik kan wel een ander vergeven, als ik dat wil. Als ik begrijp waarom de ander zo gehandeld heeft en ik heb daardoor voldoende inzicht gekregen waarom het zo gegaan is, dan zou ik een ander kunnen vergeven. Als je iemand vergeeft, kom je eigenlijk terug op een eerdere beslissing. Wil je nu je eigen vergeven, kom je dan ook terug op een eerdere beslissing? Is het niet zo, dat er twee moeten zijn voor een vergeving? De een oordeelt over de ander en komt uiteindelijk terug op een beslissing om hem vervolgens te vergeven. Zelf kan je natuurlijk ook terug komen op een eerdere beslissing van je zelf en denken, zand er over. Maar dat is nog geen vergeving! Alleen verander je van mening. Als ik een emmer vol met water laat lopen kan ik later besluiten hem alsnog leeg te gooien ( te vergeven) De emmer kan dat niet zelf doen! Zo kan ik ook mezelf niet vergeven, dat kan alleen een ander doen, net zo als de emmer leeg gooien!

Alleen God vergeeft; je kunt dus aan hem om vergeving vragen. Wat wij kunnen en moeten doen is de andere vergeven. Toegevoegd op 09-05-2009 22:40:26 Ik bedoel dus dat alleen God mij..(het ik dus).kan vergeven als ik erom vraag, de ander kan mij vergeven. Maar is niet zo relevant....ikmoet vergeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100