Waarom doen katholieke mensen een communie?

Welke gedachte zit hierachter? Ik heb het ook regelmatig aan katholieken zelf gevraagd, maar eerlijk gezegd kreeg ik dan altijd het antwoord, dat zij het zelf ook niet wisten... Weet iemand hoe dit precies zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zitten twee betekenissen achter deze vraag. Gezien het werkwoord 'doen' denk ik dat jij het hebt over de eerste communie, en niet over de wekelijkse eucharistie - want daar doe je geen communie maar ontvang je die. Communie doen kan alleen als je bent gedoopt. Het woord communie betekent gemeenschap. Je wordt dan één met de hele kerkgemeenschap en ingewijd in het christelijke leven. Voordat dit gebeurt worden de kinderen, meestal zeven of acht jaar oud, daarop voorbereid met bijbelverhalen en door te leren bidden. Ze hoeven het nog niet te begrijpen, maar het is goed wanneer ze aanvoelen wat er gebeurt tijdens de feestelijke eucharistieviering waarin zij voor het eerst de heilige Hostie gaan ontvangen. Door de doop zijn de kinderen al opgenomen in de gemeenschap van de katholieken. Het sacrament van de communie verbindt ze als gelovigen niet alleen met God maar ook met elkaar. De onderlinge band wordt door de eucharistie steeds opnieuw versterkt.

Bronnen:
http://www.venstersopkatholiekgeloven.nl/h...

Ik neem aan dat je de eerste H. Communie bedoelt. Als het goed is, is het katholieke kind al van jongs af aan (wekelijks) met vader en moeder meegegaan naar de eucharistieviering (in het dagelijkse katholieke taalgebruik: de H. Mis). De eerste H. Comnunie is de eerste VOLLEDIGE deelname van een kind aan de Eucharistie, want het kind mag vanaf dat moment ook de H. Hostie ontvangen. Daar is een hele catechetische voorbereiding aan voorafgegaan. Aan begin van de twintigste eeuw heeft een paus bepaald dat een kind mocht deelnemen aan de Eucharistie als het het onderscheid kan maken tussen 'gewoon brood' en de H. Hostie, het Lichaam van Christus. Het is een mysterie dat alleen in geloof kan worden aanvaard. De "officiele" catechetische volgorde is Doopsel, Vormsel, Eucharistie Samen met het Doopael en het Vormsel maakt de Eucharistie deel uit van de initiatiesacramenten, die iedere gelovige katholiek zou moeten ontvangen. De rest ("communiekleren", het feestje en de cadeautjes zijn allemaal bijkomstige zaken die "mensen" eraan gekoppeld hebben).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100