is jezus christus een nazireer geweest?

In de bijbel staat dat hij tijdens zijn opdrage in de tempel zich aan geen wijn zou begeven. Nu blijkt het naziraat een gelofteperiode in te houden. Stopte deze toen jezus zei 'het is volbracht' kort nadat hij dronk van een aangereikte wijnspons?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jezus was vast geen Nazirër. Wel was hij een Nazarener dus iemand die in Nazareth woonde.Niet alleen verschafte hij de feestgangers wijn op de bruiloft in Canaän maar ook deelde hij bij het laatste avondmaal zijn beker wijn met zijn apostelen. Een Nazireër mag geen doden aanraken. Jezus deed dit echter well en daaruit blijkt opnieuw dat hij geen Nazireër was

Jezus was geen Nazireeer, wel waerd hij gedoopt door Johannes de doper die voortvloeide uit het nazireeerschap. Jezus zal beslist wel wijn hebben gedronken zoals de voorbeelden hierboven aangehaald door capthavoc. Jezus had wel een gelofte die hij moest volbrengen van Zijn Vader, daarom zij hij " het is volbracht " . Deze gelofte was niet het nazireeerschap, maar de gelofte als zoenoffer voor het eeuwige leven die hij kon geven toen hij het nieuwe verbond instelde vlak voor zijn dood. Dit eeuwige leven hangt samen met de levengevende geest die Gd schenkt via zijn Zoon Jezus christus. Is is juist doort deze reden dat Jezus de Messias en de Christus wordt/werd genoemd. Het Nazireeerschap eindigde bij de dood van Jezus. De gehele Mozaische wet werd vervangen door de geest van christus en de eerste tekenen werden zichtbaar vanaf pinksteren zoals beschreven in handelingen hoofstuk twee.

De Nazireeërnaam (Hebr. Nazir) (ook gespeld Nazireër; Eng. Nazarite) komt van het werkwoord Nazar: 'afgezonderde, toegewijde, omkranste' . Een Nazireeër kon een man zijn of een vrouw, gebonden door een eed, om apart gezet te zijn voor de dienst van God en gewijd zijn aan God. Deze verbintenis was voor een vast bepaalde tijdsperiode of voor het leven. De man of vrouw die tijdelijk of levenslang aan God was toegewijd had de plicht van de onthouding vrijwillig op zich genomen. Men liet het haar groeien, onthield zich van wijn en sterke drank, en mocht niet met een dode in aanraking komen. Toegepast op de wijnstok betekent nazir ‘ongesnoeid’ (Lev. 25:5, 11). Zie over het Nazireeërschap, Num. 6: 1-21. Een Nazireeër moet niet verward worden met een Nazoreeër of Nazarener. Jezus was geen Nazireeër. Hij was een Nazarener, met andere woorden: Hij was van Nazareth en deed nooit een Nazireeër-eed. Hij was gekend als Jezus van Nazareth (Luk.18:37; Joh.1:45)

Bronnen:
http://christipedia.nl/Artikelen/N/Nazireeer
http://www.verhoevenmarc.be/index.htm
http://www.verhoevenmarc.be/PDF/wijn-druiv...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100