Is Pinksteren een katholiek feest? En waarom vieren katholieken in andere landen dan geen Pinksteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals met veel van de christelijke feesten ligt de oorsprong ergens anders. Het pinksterfeest is van oorsprong een Joods feest. Misschien wordt het wel op een andere datum gevierd, hemelvaart wordt ook in sommige landen in een weekend gevierd ipv op een donderdag zoals wij gewend zijn.

Bronnen:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdag...

Nee, pinksteren is een Bijbels feest. katholieken zijn Christenen en vieren dat dus vaak ook.

De oorsprong van Pinksteren ligt in de Mozaïsche wetten die aan het volk Israël waren gegeven na hun uittocht uit Egypte. In het Bijbelboek Leviticus, hoofdstuk 23:15-22 staat dat op de vijftigste dag, op de dag na de zevende sabbat vanaf Pesach nieuwe offers voor God moesten worden gebracht, als een soort afsluiting van Pesach. Het feest werd ook wel het 'Wekenfeest' genoemd (Deuteronomium 16:10). Er moesten 'eerstelingen' van de graanoogst en het vee worden geofferd. Voorts moest er een samenkomst worden gehouden en niemand mocht zijn gewone werk doen. In het christendom werd het Wekenfeest 'Pinksteren' genoemd, naar het Griekse woord 'pentekostos' (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinksteren

Ik weet dat ze in Spanje ook Pinksteren vieren. Daar heet het Pentecostés. Alleen tweede Pinksterdag kennen ze niet. Maar ze vieren daar ook geen tweede Paasdag en tweede Kerstdag (op een paar deelstaten na).

Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest voor Christenen (katholiek = algemeen christelijk). Het berust op een oudere Joodse traditie, eveneens 50 dagen naar Pasen, maar dan gaat het niet over de Heilige Geest. Katholieken in andere landen vieren ook Pinksteren, alleen Pinkstermaandag, net zoals Paasmaandag en in mindere mate tweede Kerstdag, zijn typische Nederlandse uitvindingen.

Katholieken in alle landen vieren Pinksteren. Het is een Bijbels / Christelijk/ Katholiek feest. 50 dagen na pasen en heeft te maken met de uitstorting van de Heilige Geest op de eerste apostelen (Hand. 2).

Bronnen:
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Hand+...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100