Waarom spreken we wel van Sint Jozef, maar niet van 'Sint' Maria ?

Beiden zijn toch heilig !

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Maria wordt óók benoemd/aangesproken als heilig: de Heilige Maagd Maria. Of ook wel: de Heilige Maagd, of de H. maagd Maria, of H. Maria. Wie er nu vooral als "heilige (naam)" wordt aangesproken en wie als "Sint (naam)" is vooral wat die taal gebruikelijk is, vermoed ik. Ik denk dat het bij Maria juist de toevoeging van het woordje "maagd" is, dat in het Nederlands het gebruik van "Sint" problematisch maakt. Want wat zeg je dan: "de Sint Maagd Maria"? of "Sint Maagd"? In onze taal werkt dat niet echt, omdat onze verbastering van het woord 'saint' naar 'Sint' eerder een titel is geworden dan dat wij het gebruiken als de vertaling van 'Heilig/Heilige'. In het Engels kan het weer wél: Saint Virgin Mary wordt in Engelstalige landen net zo goed gebruikt als (the) Holy Virgin Mary. Maar in het Nederlands wordt het dus: De Heilige Maagd Maria. En je ziet inderdaad dat daar waar Maria niet expliciet als maagd aangeduid wordt, ze af en toe wel degelijk als Sint Maria wordt benoemd. Maar ook wel als Heilige Maria, terwijl Jozef inderdaad vaker als Sint Jozef dan als Heilige Jozef wordt benoemd.

Er wordt wel veel gesproken over Sint-Maria,google maar eens op Sint Maria en u zal er van vesteld staan hoe veel linken naar Sint Maria:bv in plaatsnamen(vb Sint-Maria Aalter) en diverse scholen namen die met Sint Maria beginnen. https://www.google.be/search?q='Sint'+Maria&oq='Sint'+Maria&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8 Toegevoegd na 13 minuten: vb:Basisschool Sint Maria Antwerpen Sint - Maria - Instituut - SMG

Bronnen:
https://www.google.be/search?q='Sint'+Mari...

Sint-Maria is inderdaad ongebruikelijk in onze taal, maar fout is het niet. Maar de ene heilige wordt vaker aangeduid met 'heilige X' dan de ander. Misschien komt het omdat Maria nogal wat 'titels' heeft, in tegenstelling tot andere heiligen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100