Mag iemand bij het uitoefenen van het beroep Psycholoog kennis uit zijn/haar geloof gebruiken?

Met geloof bedoel ik: Alle religies waarbij de Oppermacht het middelpunt is.
Dus ik bedoel, is het oké om psychologie en geloof te combineren bij het uitoefenen van dit beroep?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, mits de psycholoog tevoren eerlijk en open communiceert vanuit welke basis hij psychologie bedrijft. Iedere goede behandelaar handelt vanuit bepaalde grondprincipes. Een slechte behandelaar doet gewoon zijn standaard trucje voor het geld, zonder naar de achtergrond te kijken. In de bèta-wetenschappen kan het protocol volgen voldoende zijn, maar in de psychologie is onze kennis ontoereikend voor de beste handelswijze. Het hebben van een mensbeeld is essentieel voor de psychologie, aangezien de psychologie werkt aan dit beschadigde mensbeeld, de psyche. Gedeelde grondprincipes over de psyche komen de effectiviteit van de behandeling alleen maar ten goede. Daarom is het zelfs beter dat psychologen zelfs vertellen wat hun mensbeeld is. Iemand die gelooft dat het gaat om de dag te plukken gaat heel anders om met een bepaalde psychologische strijd, dan iemand die gericht is op de lange termijn van de psyche. Vragen over zelfbeeld, (zelf)doding en verminking, verslaving, of seks worden anders gezien door mensen met verschillende "religies", zoals: atheïsten, agnosten, boeddhisten, Hindoestanen, satanisten, christenen en moslims. Een behandelaar zal altijd bewust of onbewust uitgaan vanuit zijn eigen "religie", zelfs als je dat zou verbieden. Bij een conflict in mensbeeld tussen behandelaar en cliënt, zal de effectiviteit van de interventie verminderen. Daarom is het goed als een behandelaar zijn "religie" bekend maakt, zodat de cliënt kan kiezen vanuit welke welk "religieus" standpunt hij/zij behandeld wilt worden.

Persoonlijk vind ik van niet. Als mensen hulp uit die kant zochten, dan hadden ze wel een spiritueel persoon als een dominee, imam of waarzegger opgezocht. Bij de psycholoog moet de psycholoog zich gewoon bedienen van de dingen die hij/zij heeft geleerd uit de psychologische wetenschap.

Dat mag wel als het gebruikt wordt om de patient beter te begrijpen. Maar dat mag niet gebruikt worden om de patient van iets te overtuigen. Dat laatste doet een goede psycholoog zo wie zo niet.

Ja psychologie is ook opgedane kennis! Wanneer een psycholoog zijn studie is aangevangen om zijn ware talent (wijsheid om de ander te kunnen helpen) te kunnen manifesteren, zal hij pas een 'goede' psycholoog kunnen zijn. Elke andere psycholoog (met afwezigheid van talent aan de basis) doet het 'volgens het boekje, procedureel, zonder liefde) Welk middel hij/zij inzet om zijn ware talent te manifesteren is minder belangrijk. Psychologie is de aardse equivalent van spiritualiteit.

Nee, dat is uiterst onprofessioneel. In mijn ogen moet een werknemer een maal gewaarschuwd worden en dan worden ontslagen.

Neen!!Het maakt de uitleg complexer en daardoor ook moeilijker.Laat maar. Ik heb er ervaring mee.Er is een groot verschil tussen religie en psychologie.Beide apart houden is de boodschap

Een psycholoog zal zich professioneel moeten opstellen en zijn eigen mening over religie en andere levenszaken buiten de therapie houden. Jouw mening als therapeut over iets (geloof of andere zaken) is namelijk gewoon jouw mening en heeft niets met de client te maken. Een client kan tegen de therapeut/arts opkijken en diens mening gaan overnemen terwijl het helemaal niet de mening van de client hoeft te zijn. Mensen die bij een therapeut, arts of andere hulpverlener komen zijn vaak gevoelig voor suggesties van hun therapeut. Daar moet je als professional erg alert op zijn.

"Kennis uit geloof"... Da's een rare constructie. Kennis is weten. Geloven is niet (zeker) weten. Wellicht kan geloof een basis vormen voor een werkhypothese, maar mag zeker geen basis zijn voor een behandeling.

Psychologie op zich is pure statistiek. Het gaat om een grote aantal mensen die worden geobserveerd vanuit bepaalde point of view. Op basis hiervan worden algemene, abstracte persoonlijkheidstypen en gedragcodes gecreerd. Probleem echter is, dat geen enkele psycholoog zeker en volledig weet, wat er in een concrete hoofd zich afspeelt. Aan de hand van kennis, kunnen psychologen alleen abstract praten. Alle observaties, alle statistische gegevens van alle alndere mensen, zeggen nog niets over een unieke concrete persoon waarmee psycholoog in elke willekeurige toeval te maken heeft. Zonder intuitieve kennis van psycholoog zelf stelt de hele psychologie heel weinig voor. Gezien, dat psychologie als wetenschap tot de laatste paar honderd jaar een onderdeel van religie vormde, waarom niet? Toegevoegd na 8 minuten: Waarom niet, bedoel ik, als het maar helpt.

De term "psycholoog" is in Nederland niet beschermd. Iedereen in Nederland mag zich dus, ook zonder studie psychologie, een psycholoog noemen. Houdt dus ook in dat een zelfbenoemde psycholoog allerlei fratsen er bij mag halen tijdens zijn werk. Staat nergens dat dit verboden is. In andere landen, zoals bijv Belgie, is de titel psycholoog trouwens wel beschermd.

Nee dat mag niet. Daarvoor moet hij de patient naar een pastoor of imam sturen. Overigens denk ik niet dat veel psychologen religieus zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100