Ja, mits de psycholoog tevoren eerlijk en open communiceert vanuit welke basis hij psychologie bedrijft.
Iedere goede behandelaar handelt vanuit bepaalde grondprincipes. Een slechte behandelaar doet gewoon zijn standaard trucje voor het geld, zonder naar de achtergrond te kijken. In de bèta-wetenschappen kan het protocol volgen voldoende zijn, maar in de psychologie is onze kennis ontoereikend voor de beste handelswijze.
Het hebben van een mensbeeld is essentieel voor de psychologie, aangezien de psychologie werkt aan dit beschadigde mensbeeld, de psyche.
Gedeelde grondprincipes over de psyche komen de effectiviteit van de behandeling alleen maar ten goede.
Daarom is het zelfs beter dat psychologen zelfs vertellen wat hun mensbeeld is.
Iemand die gelooft dat het gaat om de dag te plukken gaat heel anders om met een bepaalde psychologische strijd, dan iemand die gericht is op de lange termijn van de psyche. Vragen over zelfbeeld, (zelf)doding en verminking, verslaving, of seks worden anders gezien door mensen met verschillende "religies", zoals: atheïsten, agnosten, boeddhisten, Hindoestanen, satanisten, christenen en moslims.
Een behandelaar zal altijd bewust of onbewust uitgaan vanuit zijn eigen "religie", zelfs als je dat zou verbieden. Bij een conflict in mensbeeld tussen behandelaar en cliënt, zal de effectiviteit van de interventie verminderen.
Daarom is het goed als een behandelaar zijn "religie" bekend maakt, zodat de cliënt kan kiezen vanuit welke welk "religieus" standpunt hij/zij behandeld wilt worden.