Waarom is het bij de joden zo dat iemand Joods is als de moeder Joods is en niet de vader?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een mogelijke reden dat Rabbijnen deze regel een paar duizend jaar geleden hebben ingesteld heeft te maken met de vele strijd die toen werd geleverd tussen volken. Men wist niet wat te doen met kinderen van Joodse vrouwen die werden verkracht en zwanger raakten. Daarom kwam de regel dat een kind uit Joodse vrouwen als Joods werd beschouwd. De uitleg in de Misjna : "In een geval waarin één van de partijen volgens de Joodse wet niet kan trouwen krijgt het kind, dat uit een dergelijke verbintenis geboren wordt, de status van de moeder; dit betekent dat een kind van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder beschouwd wordt als niet-Joods" Deze uitspraak is gebaseerd op Deut. 7:3-4 - „Je zult niet een gemengd huwelijk met hen [ie de niet-Joden] aangaan; je zult je dochter niet aan zijn zoon ten huwelijk geven, noch zul je zijn dochter voor je zoon als vrouw nemen. Want hij [de niet-Joodse vader] zal je [klein-] zoon van Mij wegnemen en zij zullen andere goden gaan dienen en Hasjem [ie G-d] zal woedend op jou zijn en je zult snel vernietigd worden” De regel geeft zekerheid, want zoals bovenstaande antwoorden al aangeven van de moeder ben je altijd zeker. Tegenwoordig praat men vaak over 'vaderjoden' die worden in de liberale joodse gemeenschap opgenomen ook al worden ze door de orthodoxen niet als Joods gezien. De Misjna is een geschrift met commentaren van wijze Joodse mannen op de Thora van voor de gewone jaartelling.

Omdat die regel stamt uit de tijd dat er geen DNA-onderzoek bestond. Een zwangere vrouw wist zeker dat het kind van haar was, maar over de vader kon je geen pertinente zekerheid hebben. Dus was het slimmer om te stellen dat het kind van een Joodse vrouw joods is, dan dat van een Joodse man.

omdat een vader soms niet voor honderd procent zeker of hij de vader is. Ook de moeder weet niet altijd voor honderd procent zeker of de vader de vader is. Maar de moeder is wel altijd, honderd procent zeker, de moeder

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100