Wat staat er in de bijbel over sportbeoefening?

Zegt de Bijbel iets over lichamelijke oefening? Beveelt het bepaalde vormen daarvan aan? Of wijst het dat juist af?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een tekst die veel wordt aangehaald (meestal met een knipoog, gelukkig) is 1 Timotheüs 4: 8. Daar staat - uiteraard afhankelijk van de vertaling die je gebruikt - "de oefening van het lichaam is van weinig nut, maar de godsvrucht is nuttig tot alles, omdat het een belofte inhoudt van dit leven en het leven dat komen gaat". Dat wordt wel eens vrij vertaald als "aanvaardt in dank uw zak chips op de bank" ;-) Wordt ook veel geciteerd door scholieren die geen zin hebben in gym, bijvoorbeeld. Nu gaat het daar natuurlijk totaal niet om het sporten an sich, het gaat er puur om dat het fit houden van je lichaam alleen nuttig is voor dit leven, en dat er dingen zijn die belangrijker zijn dan dat. Paulus (de briefschrijver) zegt nergens dat sporten niet zinnig is, of onnodig, of wat dan ook. Sterker nog, hij gebruikt zelf veel sportmetaforen in zijn brieven. Hij noemt het christelijk leven, en vooral het volhouden daarvan in moeilijke tijden, bijvoorbeeld een "wedloop", en heeft het over prijzen die klaarliggen als die wedloop eenmaal gelopen is. Verder kan ik niet veel bedenken van wat er in de Bijbel staat over sporten, er worden in elk geval geen specifieke aanbevelingen gedaan. Wel wordt vooral in het nieuwe testament benadrukt dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen, het lichaam wordt in de Bijbel ook wel "de tempel van de Heilige Geest" genoemd. Dat is voor veel christenen een motivatie om in elk geval ervoor te zorgen dat ze in goede conditie zijn, om overmatig roken en drinken af te wijzen, te letten op verantwoorde voeding, etcetera.

De Bijbel zegt daar opmerkelijk weinig over, anders dan wat hierboven staat. Daarbij is sport, als doel op zich, toch een griekse uitvinding die door de romeinen is overgenomen. Andere culturen kenden wel vormen van wat je sport zou kunnen nemen, maar die zijn ofwel meer een vorm van spel of een oefening in vaardigheden voor jacht en oorlog. De bijbel kent dan weer wel de hardloper Gehazi, die al sprintend het rijtuijg van Naäman inhaalde. Maar die werd meer door winstbejag dan door sportieve motieven gedreven. II Koningen 5:15b-27

Dat de bijbel sport niet of nauwelijks in het programma heeft staan, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat dit boek stamt uit een tijd dat sportbeoefening niet als iets noodzakelijks of zelfs maar als nuttig werd gezien. Puur overleven was als beweging genoeg.

De apostel Paulus schrijft in zijn 1e brief aan zijn nog jeugdige mededienstknecht in Christus hoofdstuk 4: “Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zal”. Je lichaam is immers een tempel van de inwonende Geest dus zou enige sportbeoefening een nuttige bijdrage kunnen leveren om dit gebedshuis te verzorgen en te onderhouden.

Bronnen:
brief aan Timotheus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100